A távhőtörvény értelmében a szolgáltatók 2003-ig kötelesek átállni a mérés szerinti elszámolásra. Az önálló hőközponttal rendelkező épületeknek azonban ez év július 1-jéig kell áttérniük az átalánydíjas fizetésről az egyéni elszámolásra. Ez 850 épületet, vagyis mintegy 70 ezer lakossági fogyasztót érint.
A Főtáv Rt. a napokban adja postára a közüzemi szerződéstervezeteket -- tájékoztatta lapunkat Sturdik Miklós, a társaság szóvivője. Hozzátette: az átállás műszaki feltételei adottak. Problémát jelent viszont, hogy a társaság nem a lakókkal, hanem a tulajdonosi közösség törvényes képviselőjével, vagyis a közös képviselőkkel, ingatlankezelőkkel áll szerződéses kapcsolatban. Az ingatlankezelők pedig tiltakoznak az ellen, hogy a mérésalapú elszámolás komoly többletfeladatot jelent számukra.
Sturdik Miklós szerint pedig az elszámolási, díjbeszedői és az ügyfélkapcsolat-tartásból adódó feladatok és költségek hozzátartoznak a közös képviseletet ellátó vállalkozások munkájához.
Az új elszámolással előfordulhat, hogy egyes lakók rosszabbul járnak az átalánydíjas fizetéshez képest, a kisebb lakásoknak viszont előnyös az egyéni elszámolás. Fontos, hogy rendbe kell hozni a fűtési hálózatot és szabályozhatóvá szükséges tenni a fűtést a lakásokban -- hangsúlyozta a szóvivő. Ennek költsége egy átlagos (két és fél szobás) lakás esetében 60-70 ezer forint.
A Főtáv Rt. azonban két olyan céggel is szerződéses kapcsolatban áll, amely kedvező hitelt nyújt ötéves futamidőre. Így a kölcsön törlesztőrészletei alig haladják meg az ezer forintot havonta -- tette hozzá Sturdik Miklós.