Agrárdemonstrációt szervez az FKGP január 25-i frakcióülésének idejére Karsai József battonyai gazdálkodó. Állítása szerint több busszal érkeznek majd a fővárosba a romló agrárhelyzet miatt elégedetlenkedő gazdák. Kérdésünkre közölte: általános agrárválságot idéz elő és gazdasági károkat okoz, hogy a termelők tavaly több hónapig nem juthattak agrártámogatásokhoz a kasszák idő előtti kimerülése miatt. Mint beszámoltunk róla, január elején 13-14 milliárd forintot fizetett ki dömpingszerűen az APEH, hogy kielégítse a feltorlódott szubvenciós igényeket (VG, 2001. január. 11.). Karsai szerint ugyanakkor számos, még az elmúlt évben jóváhagyott beruházási támogatás (kincstári) kiutalása továbbra is késik.
A gazdálkodó hamis vád miatt feljelentést tesz Tamás Károly közigazgatási államtitkár ellen, ha rövid időn belül nem kap tájékoztatást arról, milyen alapon perelte be őt korábban az államtitkár. Tamás magánemberként még tavaly indított pert Karsai ellen rágalmazás és becsületsértés miatt. A vitát az váltotta ki, hogy Karsai -- ellentétben a hivatalos állásfoglalásokkal -- több nyilatkozatában állította: a 2000-es agrártámogatások mennyisége csökkent, 10 milliárd forint pedig el is tűnt az agrárbüdzséből. Az élet azóta engem igazolt -- közölte a gazdálkodó.
Már folyik az idei agrárgazdasági exporttámogatások tárcaközi egyeztetése -- tudtuk meg. Információink szerint közvetlen kiviteli szubvenciókra mintegy 14 milliárd forintot akar elosztani az agrártárca a 37 milliárd forintos piacra jutási kasszából. A szabályozás FVM--KüM--PM együttes rendeletként lát napvilágot a közeljövőben. Várhatóan a megjelenés utáni 15. napon lép hatályba, és december 31-ig lesz érvényben.