Ettől az évtől nem kell illetéket fizetni új építésű lakás vásárlása után. Fontos kitétel azonban az illetéktörvényben, hogy csak azok kaphatnak mentességet, akik vállalkozóktól vásárolnak új építésű ingatlant. Vagyis ha egy magánszemély felépít egy lakást, majd úgy dönt, hogy eladja, a vásárlónak meg kell fizetnie az illetéket. A kormány ezzel is azt szeretné elősegíteni, hogy meginduljanak a vállalkozói lakásépítések -- magyarázta Zele Sándorné, a Pénzügyminisztérium (PM) illetékosztályának vezetője. A mentesség csak 30 millió forintos ingatlanértékig jár. Várhatóan 2,5 ezer új lakást értékesítenek az idén az építési vállalkozók, így másfél milliárd forint illetékbevételtől esik el az állam -- számoltak a PM-ben.
Amennyiben a tendencia nem változik -- vagyis az új lakások 92 százalékát továbbra is a családok építik fel saját kezűleg --, úgy 37,5 ezer lakás egyébként is illetékmentesen készül el.
A törvény szerint ha a tulajdonos négy éven belül felépíti a házat, a telekre sem kell illetéket fizetnie. Így akármennyi új lakás épül is fel az idén, az államnak nem származik belőle plusz-illetékbevétele.
Önmagában az új illetékszabályozástól nem ugrik meg a használt lakások piaca -- vélekedett lapunknak nyilatkozva Gerő András, a Biggeorge''s International Új Otthon Centrum nevű üzletágának igazgatója. Érvelése szerint az új építésű lakásokba költözni készülőket jelentősen segíti az illeték elengedése, továbbá a jóval szélesebb hitelskála. Ez pedig inkább arra ösztönzi a minőségi cserére gondolókat, hogy az új projektek közül válasszanak, s ne a felújítandó használt ingatlanokat keressék.
Ráadásul a főváros környéki agglomeráció bizonyos, presztízsértékű részei már telítettek, miközben az infrastruktúra fejletlen, és jóval hosszabb a "bejárási idő", ami megint csak Budapest belső övezetei felé tereli a korábban "kiköltözni" vágyókat. Mellesleg éppen itt (VIII., IX., XIII. kerület) kezdődtek és kezdődnek nagy tömblakás-építkezések is.
Van egy másik tényező is, mégpedig az ár. A kínálati oldalon fellépett vagy fellépő lakástulajdonosok zöme ugyanis az elmúlt egy-két évben a piacilag indokoltnál jóval magasabb áron tartotta és tartja jelenleg is saját lakását. S minthogy ez indokolatlan, idővel felgyorsulhat a használt lakások árának most még lassú csökkenése is -- tette hozzá a szakértő.
Használt lakás vásárlásához csak a 35 év alatti fiatalok kaphatnak illetékkedvezményt. Az első lakáshoz jutást támogatja így a kormány 1999 óta. A lakásvásárlási illeték 50 százalékát, de legfeljebb 40 ezer forintot elengednek, amennyiben a fiatal az első lakását veszi meg. A kedvezmény csak nyolcmillió forint ingatlanértékig jár. Az elmúlt évben ez a kedvezmény hárommilliárd forintot vett ki az állam zsebéből, az idén ez az összeg várhatóan 3,5 milliárd forintra rúg majd. Így a mentesség, illetve a kedvezmény miatt összesen mintegy ötmilliárd forint illetékbevételtől esnek el a hivatalok.
A lakásvásárlási illeték mértéke egyébként nem változott. Négymillió forintig a vételár két százalékát, négymillió felett pedig hat százalékát kell befizetni. Amennyiben valaki elad egy lakást, majd vesz helyette egy újat, vagy cserél, akkor csak a két ingatlan árának különbözete után kell megfizetni az illetéket. Az elmúlt évben összesen 18-20 milliárd forint lakásvásárlási illetéket fizettek be országosan.