Hajdú-Bihar megye azon kevesek egyike, ahol a kamara nemhogy nem zárt be egyetlen ügyfélszolgálati irodát sem, de elképzelhető, hogy újakat nyitnak. A vállalkozók ugyanis felajánlottak helyiségeket a kamara munkatársainak, sőt, adományokat gyűjtenek, hogy a bérüket ki tudják fizetni -- avatott be a példa értékű kezdeményezésbe Skultéti Éva titkár. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ugyanis a tavalyi 240 millió forintos tagdíjbevételének legfeljebb 15 százalékával számol az idén. Az 1920 tag a számítások szerint 30-40 millió forintot fizet be a kasszába. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az erősebb és szerencsésebb gazdasági önkormányzatok közé tartozik, 120 millió forint tagdíjbevételt vár ebben az évben. Az 1300 fős tagság ugyanis elsősorban a nagyvállalkozói körön alapszik. Nem úgy a legkisebb megyében, Nógrádban, ahol a maximális 800 ezer forintos tagdíj kategóriájába csupán hat vállalat esik. A 700 tag többsége a kisvállalkozóknál csak alig valamivel nagyobb középvállalkozás -- ismertette Berenténé Kurucz Erzsébet titkár. A tagdíjakból 16 millió forint bevételre számíthatnak Nógrád megyében. Bizonytalan taglétszámmal nehéz volt megalapozott költségvetést csinálni. A kamarába be- és kijelentkezők száma még most is változik. Veszprém megyében például 30-an vonták vissza a korábbi igent a kamarai tagságra, miután kézhez kapták a tavaly novemberi--decemberi tagdíjszámlát. De még mindig többen vannak azok, akik a tagok közé jelentkeznek, jelenleg 2331 Veszprém megyei vállalkozó van a gazdasági önkormányzatban -- nyilatkozta Csabai Tamás titkár.
A kamarák bevételeiket pályázati pénzekből -- például a kereskedelemfejlesztési célelőirányzatból, PHARE-projektekből --, illetve a szolgáltatások díjaiból próbálják növelni. Baranya megyében 80 millió forintot szeretnének elkönyvelni ily módon. Így például egy egyszerű tanácsadásért a nem kamarai tagoktól 3 ezer forintot kérnek el óránként, a tagoknak ez ingyenes -- ismertette Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Nógrád megyében a kamarai tagoknak is kénytelenek önköltséges alapon nyújtani bizonyos szolgáltatásokat. A 16 millió forintos tagdíjbevétellel szemben 37 milliós kiadást terveznek 2001-re. A szolgáltatási díjakból és a pályázati pénzekből azt remélik, 30 millió forint bevételük származik majd. Különböző csomagokat állítanak össze, mint például vámügyi, irodatechnikai, jogi komplex szolgáltatást, amelyeknek az árait a vállalkozók véleményének figyelembevételével állapítják meg -- mondta Berenténé Kurucz Erzsébet. Pluszbevételt jelenthet a kamaráknak, ha bizonyos állami feladatokat elvégezhetnek, hiszen az infrastruktúra és a szakértelem adott -- véli Csabai Tamás. Ehhez természetesen az államnak a forrásokat is biztosítania kell, például a szakképzéshez vagy a békéltető testületek működtetéséhez.
A kamarák emellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek kinnlevőségeik behajtására. Hajdú-Bihar megyében például a várható tagdíjbevétel hatszorosával, 189 millió forinttal tartoznak a vállalkozók. Skultéti Éva elmondta: a nagyobb összegű elmaradások behajtására várhatóan erre szakosodott céget is megbíznak majd.
A kamarák mindenesetre a tagjaik számának csökkenésével arányosan karcsúsodtak szervezetileg is. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a múlt év novemberéig a megye mind a nyolc városában működtetett ügyfélszolgálati irodát, ma már csak térségenként egyet, összesen négyet tud fenntartani. A kamarai alkalmazottak kétharmadát még a múlt évben elküldték. További létszámleépítés már a szakértőket is érintené, ezért megpróbáljuk elkerülni -- mondta Síkfői Tamás. Veszprém megyében mind a hat vidéki irodát bezárták, a 46 alkalmazottból ma már csak 18 dolgozik, és még hármat elküldenek február végéig. Nógrád megyében, ahol a központon kívül csak egy ügyfélszolgálati iroda maradt, és nyolcan állnak alkalmazásban, a munkatársaknak személyes kapcsolatot kell tartaniuk a vállalkozókkal. Emellett azt tervezik, hogy a tagok kistérségi csoportokat alakítanak majd, és együttműködnek a területfejlesztési tanácsokkal és a Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal.