A fórum központi témájához közvetlenül kapcsolódik annak a munkacsoportnak a ténykedése, mely a "Dél" globalizációba való bekapcsolódásának lehetőségeit vázolja. Az eszmecsere egyik résztvevője az előzetes tervek szerint Thaiföld miniszterelnök-helyettese, Szupacsaj Panicspakdi, aki jövőre elfoglalja a Kereskedelemi Világszervezet (WTO) elnöki székét, így lehetősége lesz, hogy elveit a gyakorlatba is átültesse. A politikai és üzleti élet elitje -- mintegy harminc állam- és kormányfő, többek között a Microsoft vagy az AOL-Time Warner első embere -- jelenik meg a tanácskozáson. Mádl Ferenc köztársasági elnök is a résztvevők között van, várhatóan Alekszandr Kwasniewski lengyel és Petar Sztojanov bolgár államfő, valamint Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosának társaságában a jövő Európájáról folytatnak párbeszédet. Az új amerikai adminisztráció jelezte: a ciklus első napjaiban nem tudnak időt szakítani a fórumon való részvételre.
Sőt, az amerikai állampolgárokat is óva intették attól, hogy a következő napokban a svájci város közelébe menjenek. A tengerentúlon úgy tartják, a globalizáció legszélsőségesebb ellenzői által szervezett demonstrációk veszélyes vidékké teszik a találkozó környékét. A svájci kormány -- szokatlan módon -- 300 közismert "bajkeverőnek" tiltotta meg az országba való belépést. A tüntetők -- és a rendőrök -- alighanem még így is többen lesznek majd, mint a fórum 3200 meghívottja. Mintegy 10 ezer aktivista pedig a brazíliai Porto Allegrében szervez "Anti-Davost", szabályos napirenddel.
A fórum szervezői már a hónap elején hivatalos közleményben reagáltak a bírálók felvetéseire. Úgy érzik, nemcsak a szavak szintjén elkötelezettek a párbeszéd mellett. Tavaly a civil szféra 46, az idén 59 képviselőjét -- nem kormányzati szervezetek, alapítványok, szakszervezetek vezetőit -- hívták meg, hogy vegyenek részt a munkában. Ám elítélik az erőszakot, és elkövetőivel nem folytatnak dialógust.
A Greenpeace meghívott vezetője szerint az ENSZ közgyűlése csupán egy városi tanács befolyásával bír a politika formálásában, ezért kell jelen lenniük Davosban. De a kirakattörők is tisztában vannak annak jelentőségével, hogy napokra a híradások élére kerülhetnek. Eredményekre azonban ezzel a taktikával aligha számíthatnak. A bírálók szerint a fórum csupán díszlet, az igazán fontos döntések zárt ajtók mögött születnek. Csakhogy a német zöldeknek is azután sikerült megvalósítaniuk elképzeléseik egy részét, hogy konszolidálódva zárt ajtók mögött is hajlandók voltak tárgyalni.