Magyar gazdaság

Moszkva átütemezést kér a Párizsi Klubtól

Oroszország nem tesz eleget 2001 első negyedében a hitelező államok Párizsi Klubjának járó adósságszolgálati kötelezettségének -- erősítette meg a kormányhoz közel álló forrás a Reutersnek több orosz független hírügynökség egybehangzó értesülését.

A moszkvai pénzügyminisztérium csak annyit közölt, hogy az első három hónapban Oroszország 1,5 milliárd dollárral tartozik. A Reuters szerint Moszkva szeretné, ha átütemeznék az összesen 48 milliárdos adósságot. Ebből az idén 3 milliárd esedékes, de ez az összeg nem szerepel az idei költségvetésben.
A Párizsi Klub tagjai -- köztük a legnagyobb hitelező, Németország -- nem akarnak könnyítést adni, arra hivatkozva, hogy a legnagyobb orosz exportcikkek ára jelenleg igen magas. Schröder kancellár a héten magánjellegű látogatásra Moszkvába utazik, és találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel.
A Párizsi Klubnak járó tartozással szemben az orosz pénzügyminisztérium 118,5 millió dollárt elkülönített a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) járó, pénteken esedékes törlesztésre. Ezt a hitelt már nem a szovjet időkben vették fel, ezért nem kívánják átütemezni -- idézi a pénzügyminisztérium szóvivőjét az Interfax hírügynökség. Az IMF-nek tavaly 3,6 milliárd dollárt fizetett Oroszország, az idén 2,067 milliárddal tartozik.
Az orosz részvénytulajdonosok tavaly csalódtak az elnökválasztás utánra várt árfolyam-emelkedésben. Nem nőtt a biztos befektetésnek hitt részvények köre sem (ez összesen elemzők szerint hat vagy hét papír). Ezzel szemben a rubelre és a dollárra szóló, külföldieknek kibocsátott államkötvények éves hozama 90, illetve 30 százalék körül volt. A belföldi államkötvények átlagos hozama 40 százalékot ért el az év első felében. Az amerikai befektetési alapok azonban csak névleg tértek vissza a válság után, nem fektettek be.

Oroszország nem tesz eleget 2001 első negyedében a hitelező államok Párizsi Klubjának járó adósságszolgálati kötelezettségének -- erősítette meg a kormányhoz közel álló forrás a Reutersnek több orosz független hírügynökség egybehangzó értesülését. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek