BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több megyei FVM-vezetőt felmentettek

Több megyei FVM-hivatali vezetőt mozdított el posztjáról a földművelésügyi tárca a napokban. Ők valamennyien kisgazdák és 1998-at követően kerültek hivatalukba.

Tamás Károly közigazgatási államtitkár indoklás nélkül felmondott Mészáros Lászlónak, a Békés, Antal Józsefnek, a Csongrád, Pap Imrének, a Komárom-Esztergom és Zoltai Bélának, a Heves megyei FVM-hivatal vezetőjének, tudta meg a Világgazdaság. A felmentett vezetők továbbra is az FVM állományában maradtak, munkájukat az új, pályáztatás során kiválasztásra kerülő vezető határozza majd meg.
Egyelőre még a helyén van a Borsod megyei hivatalvezető, akinek elmozdításáról állítólag szintén szó van. Úgy tudjuk azonban, felmondását azért nem kapta meg, mert a megyei kisgazdák egy része támogatja. Kisgazda politikusi körökből és egyéb forrásokból lapunk úgy értesült: a hivatalvezetők felmentése mögött a megyék pártszervezetei állnak, s a tárca politikai nyomásra lépett. A többnyire gazdálkodással foglalkozó kisgazdák egy jelentős része ugyanis csak az alanyi jogon járó mezőgazdasági támogatást tudta igénybe venni.
A Békés megyei FVM-hivatal vezetője, aki szintén a napokban kapta meg felmondását, lapunk érdeklődésére annyit mondott: a központi támogatások elosztásában nem volt hatásköre, feladata csupán a központilag leküldött nyertes pályázatok lebonyolítása volt. A támogatásban részesülők konkrét nevének kiadására sem volt felhatalmazása, csupán annyit közölhetett: melyik településen, hányan kaptak ilyen jellegű központi forrást. Tavaly Békésben a gazdák -- alanyi jogon -- 5,7 milliárd forint megyei hivatali hatáskörben elbírált támogatást kaptak, és 4,8 milliárd forintot központi pályázatokon nyertek. A Békés megyei FVM-hivatal munkájában az APEH nem emelt kifogást.

Több megyei FVM-hivatali vezetőt mozdított el posztjáról a földművelésügyi tárca a napokban. Ők valamennyien kisgazdák és 1998-at követően kerültek hivatalukba. Rákóczi Gabriella-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.