Az 1989 és 1993 között kötött lakáshitelek felhalmozódott tartozásaihoz nyújt segítséget az az alap, amelyet a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) és az OTP Bank Rt. hozott létre. A minisztérium költségvetésében adósságrendezésre 700 millió forintot különítettek el, ugyanennyit szán az alapba az OTP is -- közölte tegnap Harrach Péter szociális miniszter. Az 1,4 milliárd forintos alapból a tartozások visszafizetését kívánják segíteni, a hiteleket nem engedik el -- hangsúlyozta. A támogatás csak a 2000. december 31-én egy éve lejárt hitelekre terjed ki.
A tervek szerint az OTP a rászorulóknak elengedi vagy csökkenti a kamatot. Egyes esetekben át is ütemezi a hiteltörlesztést -- mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. vezérigazgatója. A támogatás mértékéről egyedi adósminősítés útján döntenek. A szociális helyzet mellett az ingatlan nagyságának indokoltsága is döntő szempont lesz. A feltételrendszert 2-3 héten belül dolgozzák ki.
Előnyt élveznek azok a családok, akik támogatásából az önkormányzat is részt vállal -- fogalmazott Harrach. A helyhatóságokra a szociális rászorultság felmérésében és igazolásában is számít a tárca. Csak azokat a családokat támogatják, amelyek maguk is hajlandóak részt venni adósságuk rendezésében -- hangsúlyozták.
Nem terjesztik ki a támogatást az 1989 előtti hitelekre, mivel azokra már az állam garanciát vállalt -- mondta Csányi. A garancia lehívásának feltétele azonban a kétszeri sikertelen végrehajtás. Az OTP azt szeretné elérni, hogy csak indokolt esetben éljenek ezzel az eszközzel. Az SZCSM is tárgyalásokat folytat a pénzügyi tárcával, hogy az árverezés helyett más eszközöket alkalmazhassanak.