Fölösleges hisztériának tartja, hogy sok helyütt nem mernek marhahústerméket fogyasztani a külföldi BSE-esetek (szivacsos agyvelőgyulladás) miatt -- mondta a Világgazdaságnak Martos Géza, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnökségének tagja, a nádudvari Nagisz Rt. húsüzemének igazgatója. Annak ugyanis nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valaki nálunk BSE-kórt kapjon marhahústermékektől -- tette hozzá. Sok napközi, óvoda, menza egyébként a szülök nyomására a marhahúsos ételeket levette az étlapról.
Az egyik jelentős marhavágóhidat üzemeltető szombathelyi Vasi Húsipar Rt.-nél lapunknak elmondták, hogy az élőállat-piacon nagy a túlkínálat, ezért az exportminőségű állatok felvásárlási ára egy hónap alatt a kilónkénti 200-ról átlag 150 forintra esett vissza. Cseri Tibor felvásárlásvezető szerint azért alakult így, mert a hisztéria miatt alaposan visszaesett a marhahúsok, illetve -késztermékek iránti hazai kereslet. Francia exportjuk, az ottani tiltások miatt az idén el sem indult. A cég egy-két hete még 250 körüli marhát vágott egy hét alatt, most már csak 120-at.
Az egyébként felszámolás alatt lévő Vasi Húsipar Rt. termékértékesítésért is felelős általános menedzsere, Dudás Tibor elmondta, hogy -- egy-két helyi akciót kivéve -- látványos árleszállításra nem kényszerültek. Tény viszont, hogy a multiláncok részéről elég nagy nyomás nehezedik rájuk azért, hogy alacsonyabb áron adják a negyedelt marhát és a darabolt árukat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.