Nem valami világrengető áttörés, de jól mutatja, hogy a cseh EU-csatlakozási tárgyalások új szakaszba léptek -- mondta egy meg nem nevezett uniós tisztségviselő a CTK hírügynökségnek. Ha az EU a jelek szerint már hajlik átmeneti időszakok elfogadására, akkor lassacskán meg lehet oldani a legfontosabb kérdéseket.
A jelenlegi alkupozíciók lényege, hogy egyes kéréseket visszavonva Csehország csökkenti haladékkérelmeinek számát, és cserébe az EU jobban hajlik a megmaradók elfogadására. Így közelebb kerülünk a legfontosabb kérdésekhez -- mondta Csehország EU-nagykövete, Libor Secka a hírügynökségnek.
Az olajtárolók ügye az energiafejezet része. Ezt a fejezetet most márciusban folytatják, miután Ausztria feladta obstrukcióját, amelyet a temelíni atomerőmű miatt kezdett. Ugyanakkor várható a szolgáltatások szabad kereskedelméről szóló fejezet lezárása.
Az első fél évre tervezett többi fejezet sorsának kulcsa igazából Prágában van -- idézi a cseh hírügynökséget az MTI. A pénzügyi ellenőrzésről, a kultúráról és az audiovizuális szolgáltatásokról és jogokról szóló fejezet lezárható, amint a cseh parlament elfogadja a vonatkozó törvényeket. A szociálpolitikai fejezet lezárása is attól függ, mikorra számolja ki a kormány a megnövelendő munkavédelmi követelmények költségét a kisvállalatoknál. A környezetvédelmi fejezet befejezéséhez az kellene, hogy a cseh kormány március végéig állítsa össze a kért átmeneti felmentésbe bevont vállalatok listáját.
A svéd elnökségű első fél évben három csatlakozási tárgyalási fordulót tartanak Csehországgal -- márciusban, májusban és júniusban --, és a cseh kabimet ezeken szeretne megtárgyalni legalább hét fejezetet. Az említetteken kívül sort akar keríteni az emberek és a tőke szabad áramlására is. Csak később következhet a munkaerő szabad áramlása, a közúti szállítás liberalizálása és EU állatorvosi rendtartása egy részének átvétele.