A tagjelölti remények szerint ez év őszén komoly esély mutatkozik arra, hogy a keleti kibővítés első köréhez tartozó államok áttörést érjenek el a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon. Taktikai lépésként könnyen elképzelhető, hogy Csehország némely, általa kevésbé fontosnak ítélt területen lemond az átmeneti időszakra vonatkozó igényéről (VG, 2001. február 16.).
Pavel Telicka cseh főtárgyaló nyilatkozata értelmében Prága engedékenysége révén javítani kívánja alkupozícióit a szociális politikát, a rádiózást és televíziózást szabályozó előírásokat, illetve az igazságszolgáltatást érintő derogációs célkitűzései esetében. Milos Zeman kormányfő a BBC által idézett nyilatkozatában a hosszú távú érdekek érvényesítésére helyezte a hangsúlyt, véleménye szerint azon derogációs igények vonhatók vissza, ahol a csatlakozás idejére történő megfelelésre van még esély. A Zeman-kormány 2002 júniusára tervezi a tárgyalások lezárását, ezzel Csehország 2003 elejére készen állna a csatlakozásra -- adja hírül a Reuters.
Az árampiac liberalizációjának 2005-ig történő elhalasztására vonatkozó kérés már a múlté, s a környezetvédelemmel kapcsolatos derogációs igények száma is hárommal csökkent ez év eleje óta. Az adóharmonizációra vonatkozó elképzelések szerint már csak a dohány- és alkoholtartalmú termékek, valamint a hőenergia esetében halasztódna az uniós joganyag átvétele, s komoly engedmény Prága részéről, hogy a távközlési szolgáltatások és az üzemanyagok után fizetendő áfa tekintetében a belépés pillanatától vállalja a teljes mértékben EU-konformn szabályozás életbeléptetését. A megmaradt 24 halasztási kérelem egyharmada a mezőgazdaságot érinti, a kergemarhakór okán azonban az állat-egészségügyi kérdésekben Csehország nem számíthat az EU engedékenységére. A tőkebefektetések szabad mozgásán belül Csehország a többi tagjelölthöz hasonlóan átmeneti időre korlátozni szeretné a külföldiek termőföldvásárlásra vonatkozó jogait.