A USAID nemzetközi segélykoordinációs szervezet programigazgatója, Corrine Rothblum, aki a városok és megyék közötti kapcsolatokon alapuló újjáépítést koordinálja, kérte fel Szeged városát arra: közösen dolgozzanak ki egy a gyakorlatban is működőképes rendszert a testvérvárosi kapcsolatokon keresztül futó segélyezési programra. Szeged és egyesült államokbeli testvérvárosa, Akron közös programja Szabadka részére tulajdonképpen egy 18 hónapig tartó kísérlet. Amennyiben a rendszer beválik, akkor a koordinációs segélyszervezet ezt a módszert alkalmazza az államokbeli városok többi európai kapcsolatánál is.
Szeged a daytoni egyezmény aláírását követően eredményesen kapcsolódott be a stabilitási paktum végrehajtásába. A Tisza-parti városban tavaly tavasszal megrendezett stabilitási konferencián a város egy közalapítványt hozott létre a balkáni újjáépítés és a jugoszláviai demokratizálódási folyamat elősegítésére. A közalapítványhoz a város 25 millió forint saját forrást nyújtott, a magyar kormány 375 millió forintot, és azóta is több nemzetközi adomány érkezett a számlára. A közalapítvány működöképesnek bizonyult. A nemzetközi szervezetek is elismerik: a városokat, szociális és egészségügyi intézményeket és sajtót támogató közalapítványi adományok érdemben is hozzájárultak a jugoszláviai demokratizálódáshoz. A szegedi közalapítványi rendszert az USAID keretein belül működő washingtoni székhelyű ICMA is jónak tartotta. A demokratikus jugoszláv utódállamok városai és megyéi részére testvérkapcsolatokon keresztül segélyező szervezetnek így lett első két partnere Szeged és Akron.
Mezey Róbert, Szeged jegyzője lapunknak elmondta: az USA kormánya az ICMA-n keresztül két meghatározott területen segélyez: lakossági kommunális hulladékgyűjtés és -kezelés, illetve szennyvízelvezetés és -tisztítás, valamint inkubátorházak létesítése és fejlesztése. A washingtoni felkérést a város elfogadta, s tavaly nyár végén elkezdődtek a három város közötti tárgyalások. Ennek eredményeképpen született meg az első 120 millió dollár összegű segélyprogram Szabadkának. Akron város a segélyszervezettől 120 ezer dollárt kapott a szabadkai hulladékgazdálkodás javítására. Az eszközök a szegedi környezetgazdálkodási intézeten keresztül kerültek Szabadkára, egy nagy teljesítményű kukás autó és 35 konténer. Szeged város pedig nemrégiben nyertes ISPA-pályázati projektjét adta át a vajdasági városnak, hogy adaptálni tudja saját településére. A három város polgármesterei, illetve képviselői legközelebb április 23-án tárgyalnak Szabadkán.