A Nemzetközi Valutaalap előzetes támogatásáról biztosította a török gazdasági csúcsminiszter által kilátásba helyezett reformintézkedéseket. Kemal Dervis a bankrendszer szanálását, gyorsított magánosítást és piaci deregulációt ígért, amiért cserébe az IMF villámlátogatáson ott tartózkodó delegációja azzal biztatta Ankarát, hogy gyorsított ütemben szabadítja fel a 11,5 milliárd dolláros hitelkeretének még visszatartott, 6,25 milliárdos hányadát.
Az összeg rendeltetésével kapcsolatban az IMF delegációjának vezetője, Michael Deppler elismerte, hogy arra a költségvetés folyó kiadásainál és az államadósság törlesztésénél lesz szükség. A valutáris egyensúly fenntartásához -- a szabadon lebegő líraárfolyam miatt -- most nem kell dollárt felhasználni. A tárgyalások után Deppler úgy fogalmazott, hogy az IMF nem akar több török válsággal foglalkozni, ezért egy robusztus gazdaságszanálási program végrehajtását várja el Ankarától. Ezt a programot részletesen kidolgozott formában valamikor áprilisban terjeszti elő a török kormány, belőle az IMF-fel együtt összeállítanak egy hivatalos szándéknyilatkozatot. A hitelfolyósításnak ennek alapján való felújításáról várhatóan a valutaalap április 23-án kezdődő tanácskozásán döntenek.
Az IMF-megállapodás és a készülő gazdasági program hátterében, az EU-csatlakozás meggyorsítását célzó nemzeti programot is jóváhagyott a török kormány, benne számos új politikai, igazságügyi és az emberi jogokat érintő reformintézkedést. Az átfogó programról a Reuters olyan értékeléseket közölt, hogy az még mindig nem felel meg az unió által támasztott követelményeknek: nem rendezi a kurdok helyzetét, valamint a törökök és görögök között megosztott szigetország, Ciprus sorsát, emellett nem törli el a halálbüntetés intézményét, és nem szab gátat a katonaság politikai befolyásának.