A tavalyi utolsó negyedév bruttó hazai terméke 0,8 százalékkal haladta meg a július--szeptemberi három hónapban kimutatottat, és 3,2 százalékkal állt magasabban, mint 1999 utolsó három hónapjában. A tavalyi harmadik negyedévben viszont a gazdaság 0,6 százalékkal csökkent az azt megelőző három hónaphoz képest.
Az év végi élénkülés ily módon éppen csak arra volt elegendő, hogy Japán formailag elkerülje a recessziót, ami egy általánosan elfogadott definíció szerint két egymás utáni, visszaeső növekedéssel járó negyedév esetében mondatik ki. A japán gazdaság 2000 egészében 1,7 százalékkal növekedett, az 1999-es 0,8 százalékos ütem után.
A tavalyi utolsó hónapokban csak a vállalati beruházások tartották a vízvonal felett a japán gazdaságot, miután a harmadik negyedhez képest 6,8 százalékkal emelkedtek, és önmagukban 1,1 százalékponttal vitték feljebb a GDP-növekedési muatatót. Továbbra is vérszegény viszont a lakossági fogyasztás, amely 2000 utolsó negyedében az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal csökkent, és összességében 0,3 százalékot vitt el az összesítő GDP-növekedési mutatóból. A japán GDP-ben 55 százalékos súllyal szereplő lakossági kiadások a július--szeptemberi időszakban még változatlan szinten voltak a korábbi három hónaphoz viszonyítva.
Elemzők szerint a most közzétett adatok annyiban tekintendők csalókának, hogy kialakulásukban még nem érződik az amerikai növekedésnek az utóbbi időben tapasztalható, erőteljes lassulása. Mivel ennek hatása a japán kivetelben csak ezekben a hetekben jelentkezik, ezért a prognózisok az idei első negyedévre, illetve ettől kezdve várnak negatív növekedést.
Az összképben a Reuters különösen aggasztónak tartja, hogy a valós GDP meghatározásohoz használt inflációs index -- az úgynevezett GDP-deflátor -- tavaly év végén 1,7 százalékos éves árszínvonal-csökkenést jelzett, ami erősebb, mint a harmadik negyedévi 1,4 százalék. Jóllehet az áralakulást jelző mutató lényegében 1998 második negyedéve óta van negatív tartományban, a japán jegybank elnöke szerint még nem lehet deflációs spirálról beszélni.