A BT-nek a koszovói helyzet megvitatása után kiadott pénteki nyilatkozata arra figyelmeztetett, hogy az erőszak az egész Balkán stabilitását és biztonságát veszélyezteti. Macedón kérésre sem került azonban bele a szövegbe, hogy a gerillák Koszovóból érkeztek; ehelyett "külső támogatást élveznek" megfogalmazás szerepel. BT-illetékesek köréből a Reuters úgy értesült, nem tudják, hogy valóban Koszovóból jöttek-e a harcosok, és mennyien vannak.
Szórványos lövöldözések után múlt szerdán rohanták le az albán fegyveresek Tetovo macedón határvárost, amelynek lakossága túlnyomórészt maga is albán nemzetiségű. Beásták magukat a város környéki dombokon-hegyeken, onnan vívnak tűzpárbajt a macedón rendőri erőkkel. Két tűz közé került a koszovói német kontingens egyik tetovói utánpótlásraktára, ezért német páncélos erősítés érkezett a bázishoz.
Carlo Cabigiosu vezérezredes, a KFOR olasz parancsnoka "erélyes figyelmeztetést intézett a szélsőséges albán csoportokhoz": a KFOR arányosan és eltökélten fog válaszolni a Macedóniában állomásozó alakulatai elleni bármilyen támadásra. Egyébiránt a koszovói--macedón határ lezárását is bejelentette.
A The Sunday Telegraph értesülése szerint két fegyveres csoport tevékenykedik Macedóniában: a feloszlatott koszovói UCK-val azonos nevű "nemzeti felszabadító hadsereg" és a délszerbiai Presevó völgyben aktív UCPMB. Most ők élvezik azt a kiképzést, pénzt és fegyvert, amit 1998--99-ben az Egyesült Államok juttatott az UCK-nak. "Főhadiszállásuk" a koszovói határ mentén fekvő Selce-hegyi faluban van, ahol Sadri Ameti parancsnok azt közölte a The Washington Post tudósítójával, hogy hosszú ideje készültek a "hadjáratra", és több ezer harcosuk van.