Moszkvának azért van szüksége a 3-4 éves programra, mert 2003-ban tetőzik az adósságszolgálati kötelezettség; arra számít, hogy a nehéz időket az IMF segítségével vészelheti át -- derült ki Mihail Kaszjanov kormányfő szavaiból. A Dow Jones értesülése szerint nem is szabályos készenléti hitelmegállapodásról van szó, hanem óvintézkedés gyanánt olyan alapról, amelyhez csak akkor lehet nyúlni, ha a gazdaság helyzete jelentősen rosszabbra fordul.
Elfogadott középtávú IMF-megállapodásra azért is szükség lenne, hogy érdemi tárgyalások kezdődhessenek a szuverén hitelezők Párizsi Klubjával a mintegy 40 milliárd dolláros szovjet időkből származó adósság átütemezéséről. Legalábbis orosz értelmezésben, amely szerint -- mint a Nyezaviszimaja Gazeta írja -- a Párizsi Klubnak úgy kellene viselkednie, mint egy kereskedelmi banknak, vagyis hajlamosnak kellene lennie könnyítéseket nyújtani a javuló pozíciójú adós számára. Az orosz pénzügyminisztérium pedig ilyen tényezőnek tekinti az extra olajjövedelmeket.
A Párizsi Klub azonban éppen ellenkezőleg, úgy vélekedett, ha Moszkvának pótlólagos bevételei vannak, az eggyel több ok arra, hogy fizessen. Amikor Moszkva januárban (próbaballonként?) bejelentette, "nem tudja" fizetni az esedékes részleteket, a Párizsi Klub erőteljes rosszallással reagált.
Moszkva tegnapra jelezte, hogy egy nagyobb összeget átutal a Párizsi Klub részére, és március végéig rendezi a teljes első negyedéves számlát is. Orosz hírügynökségek vasárnap 330 millió dolláros átutalásról tudtak, de egy névtelen kormányforrás a Reutersnak 200 millióról beszélt, s az ellentmondást nem is tudta feloldani. Az első negyedéves teljes tartozás 1,6 milliárd dollár.
A februári költségvetési bevételek 60 százaléka adósságszolgálatra ment el -- értesült az Interfax a pénzügyminisztériumban. A múlt hónapban a költségvetés hiánya a hazai össztermék 3,4 százalékára rúgott, a januári 1,3 százalékos többlet után.