Moratóriumot sürgetett a genetikailag módosított (GM) élelmiszerek gyártására, importálására, terjesztésére és értékesítésére éves közgyűlésén a Kanadai Nemzeti Farmerszövetség. A szervezet szerint az állampolgároknak, s nem az értékesítő cégeknek kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e, vagy elutasítják az ilyen termékeket.
Az állásfoglalás rámutat, hogy a csökkenő jövedelmek hatására a kanadai farmerek új technológiák alkalmazására törekszenek, amelyek a befektetett tőke gyorsabb megtérülését, az önköltség csökkenését eredményezik. 1974--2000 között a farmerek bevétele ugyan megháromszorozódott, ám nettó jövedelmük visszaesett. A műtrágya, a vegyi anyagok és egyéb technológiák alkalmazása ellenére nyereségességük apadt. Sok farmer jogosan kérdőjelezi meg a genetikailag módosított termékek gazdasági hasznát.
A közgyűlésen elfogadott akcióterv 18 pontban forgalmaz meg átmeneti intézkedéseket többek között a genetikailag módosított szervezetek gyártási technológiájával, az előidézett környezetszennyezéssel, az egészségre gyakorolt hatás vizsgálatával kapcsolatban, kiemelve a polgárok kormányukon keresztül megvalósuló ellenőrző szerepét.