A jóslatunk nem pesszimistább, csak naprakészebb, hamarosan mások is lefelé módosítják prognózisukat -- kommentálta a jelentést Hans Timmer, a Világbank közgazdász-kutatója. Az amerikai 1,2 százalékos növekedés a kutatók becslése szerint 2,2 százalékosra mérsékelheti a világgazdaság bővülését. Valamivel optimistább az ENSZ, prognózisukban 2,4 százalékos globális növekedést várnak.
Megérzik a lassulást a rendszerváltó országok is. Ennek oka elsősorban a külső kereslet csökkenése, a legfontosabb kereskedelmi partner euróövezet növekedésére adott korábbi, 3,2 százalékos előrejelzését 2,5 százalékra szállította le a Világbank. A középtávú kilátásokat illetően azonban bizakodóak a kutatók, a fejlődő országok növekedése az idén is közel egy százalékponttal haladhatja meg a kilencvenes évek átlagát.
A szerzők reményei szerint a világgazdaságnak csupán az első fél évet kell "kihúznia". Feltételezéseik szerint az amerikai termelékenységi mutatók továbbra is jól alakulnak, az alacsonyabb kamatlábak pedig hozzájárulnak a kereslet növekedéséhez. A jelentés az olajárak és a tengerentúli infláció csökkenésével, valamint a dollár euróval szembeni gyengülésével is számolt. A feltevések között szerepelt, hogy az adócsökkentésnek pozitív hatása lesz a fogyasztói bizalomra. Mindezek hatására a jelenleg nulla közeli növekedési ütem 2 és 3 százalék közé emelkedhet. Továbbra is jelentős azonban annak a kockázata, hogy nem tér vissza gyorsan az üzleti és fogyasztói bizalom.
Japánnak mindössze 0,6 százalékos gazdasági bővülést jósol a Világbank. A szigetország exportja az év első felében regisztrált két számjegyű növekedés után ugyanilyen mértékben esett vissza 2000 végéig.
Lényegesen jobbak Európa növekedési kilátásai. Ráadásul a lassulás ellen teljes eszköztárát bevetheti a gazdaságpolitika, köszönhetően annak, hogy -- miként a tengerentúlon -- kedvező az államháztartások helyzete. Így a több országban már elhatározott, illetve megkezdett adócsökkentésekkel egy időben a monetáris lazítás eszköze is alkalmazható.
Átlagosan 4,2 százalékos növekedést jósol a Világbank a fejlődő országoknak az idei évre. Leginkább az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdaságai sínylik meg az amerikai kereslet visszaesését. A szervezet szerint a korábban feltételezettnél is fontosabb a működőtőke szerepe, az érte folyó verseny ugyanis átlátható gazdaságpolitikát, kedvező befektetési klímát teremt a feltörekvő gazdaságokban. A szerzők becslése szerint a GDP egy százalékára rúgó pótlólagos tőkebeáramlás 0,25 százalékponttal növelheti a GDP bővülésének ütemét.
A rendszerváltó államokban 4,1 százalékkal nőhet a gazdaság a tavalyi 5,5 százalék után. A külső körülmények romlása mellett a folyamatban lévő gazdasági szerkezetváltás és a stabilizációs programok is szerepet játszanak ebben. Lengyelország esetében pedig már a túlhevülést elkerülendő kellett lefékezni a gazdaságot. A tanulmány szerint a régió sok országára jellemző belső és küső egyensúlytalanság hordoz magában kockázatokat. A közelgő választások és az EU-csatlakozás előtt felmerülő költségek próbára teszik a csekély mértékben megreformált államháztartásokat. A még mindig több államban is magas folyó fizetési mérleghiány finanszírozására pedig a -- gyakran a privatizációval összefüggő -- működőtőke-beáramlás hirtelen elapadása jelent veszélyt.