A privatizációs törvény 4500 vállalat magánkézbe adását tenné lehetővé, amit pályáztatással vagy árveréses formában bonyolítanának le. A Financial Times értesülése szerint egy-egy vállalat 70 százalékát külföldi vagy szerb stratégiai befektetőnek értékesítenének, míg a fennmaradó 30 százalékhoz a munkások, illetve állampolgárok jutnának hozzá kuponok révén. A miniszterek azt remélik, hogy a többségi részvénycsomag eladásával megoldhatják a szerbiai vállalatok legkínzóbb problémáját, a világos tulajdonosi szerkezet hiányát.
A vállalatokat mostanában a foglalkoztatottak és a menedzsment tagjaiból alakult bizottságok ellenőrzik. Az új törvény arra fogja ösztönözni az alkalmazottakat, hogy a mielőbbi privatizáció mellett foglaljanak állást, mert minél hamarabb adják el a vállalatukat, annál nagyobb részvényhányadhoz juthatnak majd hozzá.
A privatizációs bevételből az adott vállalat külföldi adósságát fizetik vissza, illetve kisvállalkozási fejlesztéseket finanszíroznak; valamelyest kárpótolni készülnek azokat, akiknek tulajdonát 1945 után államosították.
Legelőször az ország második és harmadik legnagyobb cementgyárát bocsátják áruba: az 1,2 millió tonna kapacitású Novi Popovac-it és az évi 0,5 millió tonnát termelő kosjericit. A tendert -- a törvényt be sem várva -- már a jövő héten kiírják, június végéig akarják lebonyolítani. A miniszterek arra számítanak, hogy a nemzetközileg finanszírozott újjáépítés növeli az érdeklődést az építőanyag-ipari cégek iránt. A Beocinban működő legnagyobb cementgyárat még az előző rezsim elígérte a francia Lafarge cégnek.