Kedvezően alakult a külkereskedelmi mérleg februári egyenlege. A hiány 311,7 millió euró volt, ami csaknem 24 millióval kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt fél évben nem fordult elő olyan hónap, amikor a külkereskedelmi deficit kisebb lett volna, mint az egy évvel korábbi, ezért a külső egyensúly jelentősen romlott. A mostani adat kilépést jelent ebből a tendenciából. Az első két hónap hiánya 778,8 millió euró, ami -- a nagy januári deficitnek köszönhetően -- azonban még mindig jóval magasabb a 2000-ben mért 591,4 milliónál.
A két hónap alatt (euróban számolva) az import 29,3, az export 28,9 százalékkal bővült. Ez azért is örvendetes, mivel januárban a behozatal növekedési üteme még jelentősen meghaladta a kivitelét.
A külkereskedelmi termékforgalom adataiban a kiviteli dinamika stabil, magas szintje leginkább biztató -- mondja Kovács György, a DG-Bank makroelemzője. Úgy tűnik, az európai konjunktúra lassulása egyelőre semmilyen hatásal nincs a magyar kivitel teljesítményére. Kovács azonban arra számít, hogy előbb-utóbb bekövetkezik az exportütem lassulása, bár annak mértéke kérdéses. Tulajdonképpen ezt a véleményt fogalmazta meg a tegnapi sajtótájékoztatón Balás Péter, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Ő úgy fogalmazott, hogy a világkereskedelem növekedési üteme az idén lassulni fog, és ez elkerülhetetlenül csökkenő hatást gyakorol majd a magyar gazdaságra és az exportteljesítményére is.
A vámszabad területek külkereskedelmi forgalmában februárban jelentős fordulat történt, a januári nettó importőri pozíció megszűnt, az első két hónap adatai alapján már az exportnövekmény a nagyobb. (A jelentős fordulatok egyébként nem meglepőek, a január ugyanis meglehetősen kis forgalmú, "szeszélyes" hónapnak számít.)
A termékszerkezetet tekintve kirívó az egyébként is húzóágazatnak számító műszerexport -- folyó áron számolt -- 78 százalékos bővülése. Importoldalon az egyébként kis súlyú élelmiszer-behozatal két hónapja tartó gyors növekedése érdemel figyelmet.
A jó kiviteli adatok ellenére a legtöbb elemző a külkereskedelmi deficit romlására számít. Az év végére a hiány jóval négymilliárd euró felett lesz -- véli Vojnits Tamás, az OTP Értékpapír elemzője.