Győrben 1998 őszén indult a szelektív hulladékgyűjtés kísérleti szakasza, amelybe a város egyik lakótelepének ötezer lakóját vonták be. Később a program egy másik városrészre történt kiterjesztésével további 15 ezer polgár kapcsolódhatott be e hulladékgyűjtésbe. A város közgyűlésének tavaly decemberben hozott döntése értelmében 2001. május 1-jétől a város teljes közigazgatási területét ellátják szelektív gyűjtőszigetekkel.
Dézsi Csaba András, Győr alpolgármestere elmondta, hogy kimagasló környezetvédelmi eredményként értékelik a szelektív hulladékgyűjtés ilyen méretű megvalósítását. Tavaly a veszélyes hulladékok és a csomagolóanyagok különgyűjtésének kísérleti szakaszában 29 ezer kiló papírt, illetve italosdobozt szelektáltak, valamint 7300 kilogramm műanyag palackot és 15,8 ezer kiló üveget adott át hasznosításra újrafeldolgozóknak a város. Ezen kívül szárazelemet, festékesdobozokat, vegyszeres flakonokat és akkumulátorokat kezelt szelektíven, illetve dolgoztatott fel vállalkozásokkal az önkormányzat.
A tavaly szelektíven begyűjtött anyagokból 1,4 millió forint árbevételre tett szert a program gyakorlati kivitelezését végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft. Dézsi Csaba András szerint fontos, hogy a szelektív hulladékkezelés feldolgozóipari háttere már létezik Magyarországon, csak meg kell keresni ezen lehetőségeket.
Győrben e program eddigi csaknem három éve 10 millió forintjába került az önkormányzatnak. Ugyanakkor a város egész területére történő kiterjesztése összesen 69,5 milliós befektetést igényel. Ennek legnagyobb tételét a gyűjtőedények beszerzése teszi ki, ami 35 millióba kerül.
A gyűjtés kiterjesztésével várhatóan a lakossági hulladék mintegy 14 százalékát, nagyjából évi 30 ezer köbméternyit újrafeldolgozhatnak, de a szerves hulladék folyamatos gyűjtését a 2002 decemberéig felépülő komposztálómű teszi majd teljessé, amikor is a keletkező lakossági hulladék több mint a fele újrahasznosítható lesz.
A program megvalósításához szükséges források közül az önkormányzat 35 milliót biztosít a költségvetésből. A város környezetvédelmi bizottsága által kezelt környezetvédelmi alapból kilencmilliós fedezet áll rendelkezésre a szelektív gyűjtés kiterjesztéséhez. Mindezen kívül a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. költségvetéséből különítettek el nagyobb összeget, 20,5 milliót erre a célra.
Az alpolgármester elmondta, hogy eddig nem vettek igénybe pályázati forrásokat a szelektív hulladékgyűjtés megvalósításához, mivel a jelenleg szükséges beruházás forrása biztosított volt. Európai uniós, valamint kormányzati forrásokat később, e feldolgozóipar győri letelepítésére, valamint új hulladéklerakó létesítésére szándékozik igénybe venni lehetőségei szerint a város. E feldolgozó háttéripar letelepítéséről már folynak tárgyalások.