Eduard Janota helyettes cseh pénzügyminiszter szerint a költségvetés bevételei mintegy 10-15 milliárd koronával maradnak majd el az idei évre tervezett 636 milliárdtól -- jelenti a Reuters. Arról nem nyilatkozott, hogy a bevételek mely fajtáinál jelentkezik majd a hiány.
Egy magát megnevezni nem kívánó minisztériumi hivatalnok szerint azonban a kormány attól fél, hogy a harmadik generációs mobiltelefon-hálózatok kiépítésére szóló engedélyek értékesítéséből a tervezettnél akár 7-10 milliárd koronával is alacsonyabb összeg folyik majd be az államkasszába. A tisztviselő annak lehetőségét is megemlítette, hogy a gazdaság folytatódó újjáéledése ellenére az adóbevételek a tervezett alatt maradhatnak.
A cseh kormány az idei évre 49 milliárd koronás deficittel számol. A tavalyi esztendőt a költségvetés a tervezettnél 11 milliárddal nagyobb, 46 milliárd koronás hiánnyal zárta. Az éves összehasonlítás azonban csalóka, mert az idén életbe lépett új költségvetési szabályok több, korábban büdzsén kívüli tételt is számításba vesznek. A tavalyi szabályok alapján az idei évre tervezett hiány csak mintegy 20 milliárd koronát tenne ki. A privatizációs bevételektől eltekintő mérleg azonban -- elsősorban a bankkonszolidáció költségei miatt -- várhatóan 190 milliárdos deficittel zár az idén.
A költségcsökkentési javaslatokat még a múlt héten lemondott előző pénzügyminiszter, Pavel Mertlík dolgozta ki. Mielőtt azok a kormány elé kerülhetnek, utódának, Jirí Rusnoknak is rá kell bólintania.