Az FTAA, a leendő amerikai szabadkereskedelmi térség a mintegy öt éve működő észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet, a NAFTA tapasztalatait kívánja hasznosítani. A Washingtonban fogant ötlet abból az alaphelyzetből indul ki -- adta hírül a CNN --, hogy hiába váltották fel az utóbbi húsz évben az amerikai kontinensen a polgári és katonai diktatúrákat többpárti kormányzatok, az új rendszerek instabilak maradtak, mert a politikai változásokat nem kísérte gazdasági fellendülés. A gyógyírt a kereskedelmi korlátok lebontása jelentheti, ami George Bush amerikai elnök és Jean Chrétien kanadai kormányfő meggyőződése szerint fellendíti a gazdaságot és megerősíti a demokráciát.
Chrétien szerint az FTAA-megállapodás tartalmaz majd egy demokráciaklauzulát; betartása az egyes országok számára feltétele lesz annak, hogy részt vehessenek a későbbi csúcstalákozókon, tagjai legyenek az FTAA-nak és élvezhessék az Amerika-közi Fejlesztési Bank kínálta előnyöket. Kubát már erről az alapító tanácskozásról is kizárták. Az FTAA-egyezmény mindazonáltal nem tartalmaz majd szankciókat -- értesült a The Washington Post. E helyett egyfajta ösztönzőrendszert vezetnek be. Így például szerepelni fog a szövegben egy olyan pont, amely tiltja a munkaügyi és környezetvédelmi szabályozástól a külföldi tőke becsalogatása érdekében bevezetendő eltérést -- mondta Robert Zoellick, az USA kereskedelmi megbízottja.
Az utcán tüntetők szerint -- akik közül 403-at őrizetbe vettek -- az FTAA nem védi a munkásokat, sem a környezetet, csak a tőke érdekeit követi. Utóbbi vádpont nem idegen több latin-amerikai vezetőtől sem. Vicente Fox mexikói elnök szerint féken kell tartani a piaci erőket. Brazil társa, Fernando Enrique Cardoso pedig az USA dömpingellenes gyakorlatát tette szóvá, és sürgette a kiotói egyezményen alapuló klímatárgyalások folytatását; jogos szerinte a félelem az emberi arculat nélküli gazdasági globalizációtól.