Az országszerte 183 fiókkal rendelkező és 3700 alkalmazottat foglalkoztató Banca Agricola 98 százalékáért 15 millió dollárt fizet a román kormánynak az osztrák Raiffeisen Zentralbankot és a román--amerikai vállalkozói alapot is magában foglaló konzorcium -- írja a Financial Times. A vevők ezen kívül vállalták, hogy 32 millió dollárnyi működőtékét injekcióznak a bankba. Az összegek egyelőre letétben maradnak, amíg a kormány ki nem fizeti a bank idei évi, mintegy 30 millió dolláros veszteségét.
A Banca Agricolát az egymást követő kormányok a gazdáknak nyújtott kedvező hitelek révén a mezőgazdaság támogatására használták. Tavaly a kormány 150 millió dollárt fordított veszteségeinek fedezésére. Ovidiu Musatescu privatizációs miniszter szerint az értékesítés alternatívája csak a bank bezárása lehetett volna, ez azonban mintegy 275 millió dollárjába került volna az államnak.
A rendszerváltás óta Románia nem sokat tett az állami vállalatok privatizációja terén. A Banca Agricola magánosítását a több intézmény összeomlását is megélt bankrendszer működőképességének helyreállítása érdekében a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is szorgalmazta.
Most talán lendületet vesz a privatizációs folyamat: a 900 millió dolláros adósságot felhalmozott és a költségvetés számára jelentős terhet jelentő Sidex acélgyártó értékesítése a kormány bejelentése szerint végső szakaszába érkezett. A megelőző kormányok a 27 ezer főt foglalkoztató vállalat magánosításától azért zárkóztak el, mert a várható elbocsátások komoly szociális feszültségeket idézhetnek elő.
A Carom nevű vegyi üzem privatizálását májusban kezdik meg, és az állam az áramelosztók egy részétől is megválni készül -- tudósít a Reuters. Az ország energiarendszerének tervbe vett teljes átszervezése erőművek értékesítését is magában foglalja majd Adrian Nastase kormányfő ígérete szerint.