Az internetkapcsolattal rendelkező személyi számítógépek tulajdonosai a jövő héttől részt vehetnek az Oxford Egyetem által szervezett rákellenes gyógyszerkutatási programban -- írja a Financial Times. A világ minden tájáról bejelentkező számítógépek éppen nem használt kapacitásainak összegzésével ugyanis egy virtuális óriás komputer hozható létre, amely a tervek szerint 250 millió vegyi anyag rákellenes hatását fogja vizsgálni. Ennek az úgynevezett peer-to-peer hálózatnak a kiépítését az Intel és a United Devices végzi.
Akik részt kívánnak venni a kutatásban, azoknak le kell tölteni az internetről egy speciális képernyővédő programot, amely a gép ki nem használt kapacitásait azonnal hozzáférhetővé teszi a kutatás számára. Ha a tulajdonosnak időközben mégis szüksége lesz az adott teljesítményre, akkor a művelet azonnal megszakad, és a gép egész kapacitása ismét használható.
Az első ilyen kutatásban kétmillió gép vett részt. Rádióteleszkópos jelek elemzésével földön kívüli lények után kutattak a SETI program keretében -- sikertelenül. Most viszont sokkal jobbak az esélyek, hiszen várhatóan számos molekuláról derül majd ki, hogy szoros kapcsolatban áll a rák enzimjeivel, így gyógyszerré fejleszthető. A végső sikerig azonban minden bizonnyal még jó pár év van hátra.