A Danone és a Marks & Spencer dolgozói "Rúgd ki a kirúgókat!" jelszóval vonultak fel a közlekedési sztrájk miatt amúgy is feszült hangulatú Párizsban. A Jospin-kormány máris lépett, a "harci programnak" nevezett és tegnap bejelentett csomagtervben több olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely megnehezítené a nyereséges cégek számára a tömeges elbocsátásokat, és a hátrányos területeken ipartelepítési kötelezettséget írna elő számukra.
A két világcég tervezett elbocsátásai megszólalásra késztették az Európai Bizottságot is. Brüsszel szigorítani akarja az előzetes konzultációt, és május elején tervezi kiadni azt a listát, amely szabályozná a vállalatokra háruló kötelezettségeket a gazdasági változások menedzselése kapcsán. Franciaországban csak jövőre tartanak parlamenti választásokat, de a kampány a jelek szerint már igen korán megkezdődik. A francia kormány "harci programoknak" nevezett új intézkedéssorozatok bevezetését jelentette be a szociális viszonyok, a közbiztonság és az életminőség javításának céljával. Lionel Jospin kormányfő jövő kedden televíziós beszédben indokolja meg a részleteket -- áll a Le Monde internetes hírében.
A szociálpolitika keretei között júliustól új intézményt hoznak létre a munkát keresőkről való gondoskodás jegyében, itt a munkanélkülieknek "személyre szabott újrakezdési akcióprogramot" dolgoznak ki. Szeptember 15-étől megkétszerezik a munkavállalási prémiumot, ami egyedülálló személy esetében jelenleg 1500 frank. A kollektív szerződésekről tárgyaló országos tanács még ebben a hónapban foglalkozik az alacsony bérekkel, javaslatait a kormány messzemenően figyelembe készül venni a szakmaközi bérminimumról július 1-jére kialakítandó álláspontjában; a cél az alacsony keresetűek helyzetének lényeges javítása.
A kormány május folyamán új fejezetet nyit ifjúsági foglalkoztatási programjában: tervet dolgoz ki a fiatalok munkába állítására, ami egyebek között pótlékot biztosítana a munkáltatónak, ha fiatalt vesz föl.
A nemzetgyűlés most tárgyalja a szociális modernizáció törvénytervezetét; ehhez a kormány újabb kiegészítést készül fűzni a gazdasági okokra hivatkozó elbocsátások szigorúbb ellenőrzése céljából. Jospin ez ügyben több lehetőséget is említett: a nyereséges vállalatok számára megdrágítanák az elbocsátásokat, a szociális szempontból hátrányos területeken ipartelepítési kötelezettséget írnának nekik elő. A kis- és közepes vállalkozások számára ugyanakkor megkétszerezik a 35 órás munkahétre való átállással összefüggő költségek hiteleit.
A közbiztonság javítása érdekében a kormány felszabadítja a helyi rendőrőrsök létesítéséhez szükséges összegeket. Az ifjúsági bűnözés visszaszorítását szolgálná "az azonnali elhelyezési, illetve fokozott nevelési központok" számának emelése: mostantól az év végéig 1500 helyet kívánnak létesíteni. A polgármestereket is bevonják a közbiztonság megerősítéséért vívott harcba, ilyen értelemben módosítják a vonatkozó, a parlament elé április 26-án benyújtandó törvény tervezetét. Képviselők, a rendőrség, az igazságszolgáltatás és a vámszervek részvételével összehangolt célprogramot dolgoznak ki a bandák, a csempészet, az illegális gazdaság elleni harcra.
Az életminőség javítására vonatkozó programok keretében a kormány egyebek között törvénytervezetet készít elő a vízminőségről.