Arra számítunk, hogy az átállás miatt az automatákat üzemeltető vállalkozások egy része működése beszüntetésére kényszerül -- jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva Harro Bunke, a szakma németországi egyesületének ügyvezetője. Az érintettek több okot is látnak az aggodalomra. Tartanak például attól, hogy automatáik nem tudják majd megkülönböztetni az euróérméket.
Az 50 centes érme tervét két évvel ezelőtt például éppen azért kellett módosítani, mert szinte pontosan olyan volt, mint a 20 centes. Gondok adódhatnak a különböző pénzverdékben készülő érmék eltérő minőségéből és a tagországonként változó hátlapból is -- sorolják a gyártók és az üzemeltetők.
Sok múlhat annak eldöntésén, hogy a cégek a pénzcserére szánt két hónapos időszak alatt mikor állítják át berendezéseik leolvasóját nemzeti valutáról euróra. Túl korán lépni azért kockázatos, mert a lakosságnak még esetleg nincs elegendő új pénze, túl későn pedig azért, mert esetleg korábban kifogynak a régiek.
Megoldást jelenthet persze az, ha mindkét érmesorozat fogadására alkalmassá teszik az automatákat, ám ez tovább emeli az átállás egyébként sem csekély költségeit. A kisebb gépek esetében azonban egyáltalán nem érdemes semmilyen átállítást eszközölni: ilyenek például a Németországban 10 pfenniges rágógumit forgalmazó automaták, amelyek euró-kompatibilissé tétele 40 márkába kerülne, így legfeljebb néhány nagyon forgalmas helyen érdemes vele foglalkozni.
Az ágazat euróátállással kapcsolatos -- összességében milliárdosra becsült -- vesztesége a szükséges beruházások és az átállási időszakban várható forgalomcsökkenés mellett az árfolyamokra vezethető vissza. Az eddigi negyven pfennig helyett például ezután húsz centtel fognak működni bizonyos németországi játékautomaták, ám utóbbi összeg a hivatalosan rögzített árfolyamon számítva mindössze 39 pfenniget ér.
Az ehhez hasonló veszteségeket az üzemeltetők mind a tizenkét tagországban kénytelenek lesznek lenyelni, hiszen az érmék kerek címletei miatt a pontos átváltási arány érvényesítésére aligha lesz lehetőség.