Fernando de la Rúa elnök rendelettel mozdította el hivatalából Pedro Pou jegybankelnököt, akit politikai vetélytársa, Domingo Cavallo gazdasági miniszter azzal vádolt, hogy ragaszkodott a monetáris szigor fenntartásához, jóllehet az ország gazdasága egyhuzamban harmadik éve vergődik recesszióban (VG, 2001. április 25.). A szükséges likviditásbővítés elmulasztásán kívül Pou olyan szemrehányásokat is kapott, hogy szemet hunyt az országban folyó pénzmosás felett.
A leváltott jegybanki vezető helyére -- egyelőre megbízottként -- a gazdasági miniszter bizalmasa, Roque Maccarone került. Kinevezése akkor válik véglegessé, ha azt a szenátus is megszavazza. Az új jegybanki vezető helyettesként szolgált Cavallo mellett, amikor az pénzügyminiszter volt a korábbi kormányban, később pedig az állami tulajdonú Banco Nación elnöke lett.
A befektetői aggályokat nem oszlatta el a gazdasági miniszter és a korábbi jegybankelnök közötti konfliktus kiiktatása. Cavallo számára például komoly tekintélyvesztést okozott, hogy a törvényhozás félretette a pezó bázisának szélesítésére vonatkozó javaslatát, amellyel a helyi valutát részlegesen az euróhoz kötötték volna. Az sem használt az argentin gazdaság iránti bizalomnak, hogy a főügyész felszólította Carlos Menem volt államfőt, tisztázza magát az illegális fegyverkereskedelem vádja alól.
A bizalmatlanságot főleg azok az elemzői vélemények táplálják, hogy Argentína képtelen lesz kezelni a gazdaság három, egy időben jelentkező alapproblémáját: a növekedés hiányát, a magas költségvetési deficitet és az idén esedékes 20 milliárd dolláros adósságtörlesztést. A kilátások pesszimista megítélése ellenére az amerikai államkötvényekhez viszonyított argentin országkockázati hozamfelár az utóbbi napokban fél ponttal, 11,5 százalékra csökkent. Az ország adósságának külföldi megítélése azonban még így is rosszabb, mint akár Orosz-, akár Törökországé.