Az előírt április 1-jei határidőig mintegy 500 önkormányzat juttatta el céltámogatási igényét a területi államháztartási hivatalokhoz. A tervezett beruházások összértéke az első becslések szerint 260 milliárd forint lenne, s ehhez a következő három-négy év alatt mintegy 160 milliárdot kérnek a helyhatóságok -- tudta meg a Világgazdaság Deli Erikától, a Belügyminisztérium önkormányzati gazdasági főosztályvezető-helyettesétől. A 2001. évi központi költségvetésben 6,5 milliárd forint szerepel az idén induló új céltámogatásos fejlesztésekre.
Céltámogatás szennyvízelvezetéshez és -tisztításhoz, orvosi gép-műszer beszerzéshez, térségi szilárdhulladék-lerakó építéséhez, illetve -- az idén még -- életveszélyessé vált általános iskolai tantermek kiváltásához igényelhető. Mivel alanyi jogon jár, a jelentkezőket a törvényben meghatározott feltételek szerint rangsorolják, s a sorrend alapján kapnak pénzt azok az önkormányzatok, amelyeknek jut a rendelkezésre álló összegből. A döntést a kormány június végéig hozza meg.
Egy évvel ezelőtt 728 beruházáshoz igényeltek céltámogatást a helyhatóságok, s végül 229-en kaptak a tavalyi 8,1 milliárd forintos keretből. Valószínű, hogy a jelentkezők számának csökkenését a feltételek szigorítása okozta. A céltámogatást az önkormányzatok csak meghatározott arányú -- jellemzően 40-60 százalékos -- saját forrás biztosításával vehetik igénybe. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy sok település nem megalapozottan nyilatkozott arról, valóban megvan-e a szükséges pénz a fejlesztésre. Ez oda vezetett, hogy jelenleg több mint 200 szennyvízberuházás félkész állapotban van, az önkormányzatok nem tudják befejezni újabb állami támogatás nélkül. Ezért ettől az évtől kezdve a helyhatóságok csak akkor kaphatnak céltámogatást, ha az igénybejelentés időpontjában igazolni tudják, hogy megvan a pénz lehívásához szükséges saját forrásuk. Saját erőnek számít az önkormányzati bevétel, a lakossági hozzájárulás, a hitel vagy az egyéb állami támogatás.
Az új feltételek okozhatnak fennakadást, ezért ebben az évben még kaptak kedvezményt a jelentkezők -- mutatott rá Deli Erika. Azok az önkormányzatok, amelyek például a környezetvédelmi alap célelőirányzat keretéből is kérnek támogatást, ez év április 20-ig szerezhetik be az ígérvényt. Május 25-e a határideje a megyei területfejlesztési tanácsoktól beszerzendő ígérvények beadásának.
Az állami céltámogatás feltételei 2002-től tovább szigorodnak. Az európai uniós követelményekkel összhangban jövőre már minimum 15 százalékos tényleges saját forrással kell rendelkezniük az önkormányzatoknak. Elmaradott településeken ez az arány 10 százalék lehet. Az egymilliárd forint fölötti beruházások esetében 2002-től már címzett támogatást kell igényelni, ami nem alanyi jogon jár, hanem az Országgyűlés egyedi döntésén múlik.