A szlovák nemzeti munkaügyi hivatal (NÚP) nyilvántartása szerint az idén februárban 558 ezer ember volt állás nélkül. Országos átlagban ez 20,7 százalékot jelent, de a legerősebben sújtott besztercebányai körzetben a rimaszombati járásban 39 százalékot ért el a munkanélküliségi arány. A két és fél millió munkaképes korú szlovák lakos közül az állástalanok száma már második éve van 500 ezer felett, és az előrejelzések szerint még évekig eltarthat, amíg ennél kevesebb lehet. A nyári idénymunkák levihetik a munkanélküliséget a félmilliós szintre, de ez csak időleges, mert a középiskolákból újabb álláskeresők kerülnek ki.
A feketén dolgozók számát becslések 25 és 160 ezer közé teszik, ami önmagában is jelzi, hogy az illegális foglalkoztatást nem lehet tetten érni, nincsenek hozzá reális kiindulópontok. Csak kisebb részeredmények vannak, mint a Národná Obroda által ismertetett kísérleti terv a fiatalok foglalkoztatására. Tavaly a NÚP szervezésében ebben a programban 2400 fiatal vett részt hat kijelölt járásban. Közmunkát kapott 7 százalék, 5 százalék állami dotációval újonnan létrehozott munkahelyre került, 25 százalék adminisztratív munkára közvetítették ki, de 16 százalék nem fogadta el a felajánlott munkát.
A kormány a közmunkaprogramot is fejleszteni akarja, erre az idén 1,5 milliárd koronát fordít. Tavaly 65 ezer személyt tudtak közmunkával ellátni. A szociális gondok különleges kezelést igénylő kényes területe Szlovákiában is a romakérdés. Kelet-szlovákiai látogatásakor Günter Verheugen EU-biztos pénzbeli támogatást ígért, de azzal a feltétellel, hogy problémáik megoldásában a romáknak is aktívan részt kell venniük. Weiss szerint arra is "rugalmas megoldást" kell találni, hogy a legtehetségesebb és legjobban képzett szlovákok ne kezdjenek el tömegesen kivándorolni az unió országaiba.