A lakáspolitika 1999 óta végbement változásának is köszönhető, hogy egyre több olyan lakás épül, amelyet erre szakosodott vállalkozók építenek, és egyre inkább visszaszorul a családi kalákában "felhúzott" házak aránya. Tavaly a csaknem 45 ezer építési engedély 31 százalékát kérték olyan vállalkozók, akik három- vagy több lakásos társasházat építenek -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 1999-ben mindössze 18 százalékot képviseltek az összes építési engedélyen belül az ilyen épületekben készült lakások. Így egy év alatt 2,5 szeresére nőtt a vállalkozói szektor részesedése az ingatlanpiacon.
Ugyanakkor az egy- és kétlakásos épületekben is nőtt a vállalkozói szervezésű építkezések aránya a lakossági kivitelezés rovására. Erről azonban nincsenek pontos adatok -- mondta lapunknak Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezető igazgatója.
A vállalkozói lakásépítés élénkülésének oka egyrészt, hogy az 1998--99-es ingatlanár-robbanással helyére kerültek az árrésviszonyok. Így ma már az nem jelent jelentős megtakarítást, ha valaki saját maga építi a házát -- véli Varga Dénes. Emellett a vállalkozói lakásépítés növekedésében szerepet játszott az államilag támogatott kamatozású hitelek bevezetése is, amelynek hatására a bankok is kénytelenek voltak csökkenteni piaci kölcsöneik kamatait. A felmérések szerint egyre nő azoknak a száma, akik hitelt vesznek fel a lakásépítésekhez. A finanszírozásban a hitelek aránya a korábbi 10 százalék alatti értékről mára 20 körülire emelkedett.
Az építkezések dinamikus emelkedésével párhuzamosan természetesen a lakásépítő cégek száma is gyarapodott. Az 1997-es mélyponthoz képest -- amikor a korábbi 340 cég helyett már csak 100 működött a lakáspiacon -- duplájára nőtt az ingatlanépítők száma. Így ma csaknem 200-an vannak. Ennek oka, hogy ma már egyre inkább üzleti tevékenységgé válik a lakásépítés, ami rentábilis is -- indokolta Varga Dénes. Korábban, aki nem luxusingatlant épített, az az iparági átlag harmadnyi nyereségével számolhatott. Ma már nincs így, hiszen megnőtt a fizetőképes kereslet is az új építésű lakások iránt -- mondta az ügyvezető igazgató. A DEM iroda által végzett (200 lakásépítő cég megkérdezésén alapuló) felmérés szerint a vállalkozások alig több mint 10 százaléka számít arra, hogy az idén csökken az árbevétele. A megkérdezettek közül 95 vállalat az árbevétel változását százalékosan is megbecsülte. E szerint összességében 17,6 százalékos növekedésre számítanak, ami a várható inflációnak csaknem a duplája.
Jelentős változás, hogy egyre nő a vállalkozók által saját üzleti kockázatra épülő lakások aránya. Míg tavaly a cégek munkáinak 20 százalékát tették ki, 2001-re már 34 százalékos aránnyal terveznek. Az alvállalkozóként elvégzett munka súlya viszont egyre csökken. A tavalyi 28 százalék helyett ebben az évben 20 százalékot prognosztizálnak. Ebből is látszik, hogy a vállalatok befektetésnek szánják az ingatlanépítést -- állapította meg Varga Dénes.