Magyar gazdaság

Infláció alatti gázáremelés

A gázszolgáltató társaságok zöme már elérte a költséghatékonyság optimális határát, ezért több cég csak komoly erőfeszítésekkel tudja majd ellensúlyozni az inflációtól elmaradó, éves szinten 6 százalékos gázáremelés hatását -- közölte Vasanits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesületének (GE) elnöke.

Az áramszolgáltatókéhoz hasonlóan ebben az évben a gázszolgáltatók jövedelmezősége is érezhetően romlik, hiszen mindössze 12 százalékkal emelkedik július 1-jétől a földgáz ára. Vasanits Dezső lapunknak elmondta, hogy az árréscsökkenés a fejlesztési lehetőségeiket korlátozza, miután az osztalékérdekelt tulajdonosok a cégek nyereségéből nem kívánják jelentős mértékben kiegészíteni az amortizációból képződő beruházási keretet.
A GE elnöke elmodta, hogy az új gáztörvénytervezet számos pontján szeretnének változásokat, a szakmai konzultációk a napokban megkezdődtek. A jelenlegi jogszabály például jól szabályozza a gázár kérdését, kimondva, hogy a szolgáltatókat költségeiken felül tisztes nyereség illeti meg. A jogszabálytervezet viszont csak érintőlegesen foglalkozik ezzel a kérdéssel. Tisztázni kell azt is, hogy a piacnyitásra való felkészülés jegyében mely tevékenységeket kell jogilag és melyeket csak számvitelileg szétválasztani. Törvényi szinten rendezni kell azt is, hogy kié az ellátási felelősség, és kinek kell garantálni a rendszeregyensúlyt. Ma mindkettőért a Mol Rt. felelős.

A gázszolgáltató társaságok zöme már elérte a költséghatékonyság optimális határát, ezért több cég csak komoly erőfeszítésekkel tudja majd ellensúlyozni az inflációtól elmaradó, éves szinten 6 százalékos gázáremelés hatását -- közölte Vasanits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesületének (GE) elnöke. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek