A varsói kormány mindössze 28 gyárat szeretne a Polish Sugar tulajdonába vinni, a szejm viszont a Reuters szerint csütörtökön elfogadhatja az ennél lényegesen szélesebb körre kiterjedő összevonást. Aleksander Kwasniewski államfő -- akinek vétójoga van a kérdésben -- egyelőre nem foglalt állást a cukorszektor jövőjét illetően.
A parlamenti "lázadás" tétje a jelenleg legnagyobb lengyel cukortársaság, a Slaska Spolka Cukrowa jövője. A javaslat a csoport gyárait a nemzeti holdingba integrálná, Aldona Kamela-Sowinska pénzügyminiszter azonban a francia Saint Louis Sucre (SLS) társasággal tavaly novemberben aláírt privatizációs szerződés végrehajtását támogatja. Erre eddig azért nem került sor, mert a belügyminisztérium megtagadta a végső engedély kiadását. Az SLS ugyan panaszt tett az ügyben, ám ha július 15-ig nem hajtják végre a tranzakciót, akkor a szerződés hatályát veszti.
Megfigyelők szerint a Polish Sugar erősítése mögött a cukoripar radikális átalakulása miatt aggódó szavazók megnyerésének szándéka húzódik. Erre utal Wieslaw Kaczmarek, a szeptemberi parlamenti választásokon győzelemre esélyes baloldali SLD gazdasági szakértőjének nyilatkozata: szerinte a nemzeti holding létrehozásának nincs sok értelme, hiszen a 95 százalékban a répatermelők és a dolgozók tulajdonában lévő társaságnak nem lesz tőkéje a szükséges beruházásokhoz. A választások után emiatt "alapos elemzésnek" vetik majd alá a helyzetet -- tette hozzá Kaczmarek.