A forgalomban lévő 8000 orvosság közül 3700 árához ad támogatást a tb, közülük 600 van a közgyógyellátottaknak ingyen járó gyógyszerlistán -- tudtuk meg Kelemen Judittól. A szaktárca illetékes főosztályvezetője elmondta, hogy a napokban a közgyógylistát is változtatják, ám a szociálisan rászorulók ezután is megkapják orvosságaikat.
A két legnagyobb hazai gyógyszergyártó cég jelentősnek tartja a kormánnyal három évre kötött polgárjogi szerződést a gyógyszerárakról. Orbán István, az Egis Rt. vezérigazgatója egy tegnapi sajtóbeszélgetésen kijelentette: az OEP-pel áprilisban befejezett tárgyalások eredményét az ártámogatási bizottság időközben megváltoztatta, s arról nem értesítette az érintetteket. így aggályos az Európai Unió által is ajánlott transzparencia. Kelemen Judit azonban arról biztosította a cégeket, hogy a kormány június 12-i döntése után nem történt érdemi változtatás a tb által támogatandó gyógyszerek listáján.
Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója úgy látja: a tb-kassza állandósult túllépésének fő oka, hogy évek óta nő a 90 és 100 százalékkal támogatott készítményekre kifizetett összeg. Nyolc éve a kassza 16, tavaly már 41 százalékát költötte erre. Ha a hatóságok által egyenértékűnek minősített generikus szerekkel helyettesítenék az innovatív készítményeket, jelentős lenne a tb megtakarítása. Például a súlyos betegeknek ingyen járó hányáscsillapítóknál a biztosító évi 300 milliót spórolhatna.
Szabó Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének szakértője szerint ugyan tény, hogy az exportőröket kedvezőtlenül, az importőröket kedvezően érinti a forint euróhoz viszonyított felértékelődése. Ám nem tartja valószínűnek a behozatal növekedését, szerinte annak határt szab a tb szűk kasszája és a piac. Úgy fogalmazott: az árfolyamsáv-szélesítés kompenzálhatja a magyar valuta több éven át tartó leértékelése miatti veszteségüket. Orbán István úgy látja: a termelői árak csak a kormánymegállapodás szerint emelhetők, s a forint erősödésétől nem változnak a fogyasztói árak.