A Fed által -- évente nyolcszor -- közzétett "bézskönyv" mostani kiadása tényszerűen megállapítja a növekedés leállását -- írja a Financial Times. A lap különösen aggasztónak tartja, hogy a 12 körzeti Fed-központ szinte mindegyikében lanyha kiskereskedelmi forgalom volt tapasztalható. Ahol mutatkozott árnyalatnyi élénkülés, ott az csak a bázisidőszakok gyenge adataihoz képest volt észlelhető. A brit lap biztosra veszi, hogy ez a mozzanat önmagában is lehűtötte a közeli fellendülésbe vetett befektetői reményeket. A piacok néhány nappal korábban azon kormányjelentésből merítettek optimizmust, amely szerint nem romlott tovább a 4,5 százalékos munkanélküliség. A mutató további nagymértékű romlása tovagyűrűző félelmet kelthetne a lakosságban, visszavetve a növekedés jelenleg egyedüli bázisának tekintett fogyasztást.
A legrosszabb eredmények -- mint az egy éve tartó lassulás kezdete óta bármikor -- most is a feldolgozóiparból érkeztek, ahol lassan halad a felhalmozott készletek leépítése, és gyéren érkeznek az új megrendelések. A korábbiakhoz képest fölöttébb gyengén áll a textilipar, a számítógépgyártás, a félvezetőipar és a távközlési berendezések gyártása. A szóban forgó ágazatok teljesítményét az Európából és Ázsiából érkező rendelések megcsappanása is hátrányosan érintette.
Különösen kedvezőtlen irányzatnak tekinti a Fed, hogy a gyártásban észlelt hanyatlás a szolgáltatások területére is átgyűrűzött. Mérséklődött a kereslet például a fuvarozás és szállítmányozás iránt, gyengébb az érdeklődés a kiadó irodai alapterület iránt. Rossz híreket jelentettek a hirdetés, az adatfeldolgozási szolgáltatások és a munkaerő-közvetítés, a biztosítási és jogi szolgáltatások területéről. Gyengült a turizmus, a vállalati kiküldetések visszafogása miatt a pangás jelei mutatkoznak a légi közlekedésben és a szállodaiparban. A bankok a hitelek iránti igények csökkenéséről számolnak be.
Paradox módon Texasban élénkült a jogi szolgáltatások iránti kereslet, az okot azonban itt is a növekvő számú csődök kezelésével magyarázzák. Az egész gazdaság egyetlen stabil szegmenseként a lakáspiacot jelölte meg a jelentés. A kisszámú biztató körülmény közül a Dow Jones kiemeli, hogy az anyagi input költségeinek (a nyersanyag- és főleg energiaárak) csökkenése az üzleti szférát és a fogyasztást egyaránt tehermentesítette valamelyest, a folyamat ráadásul jótékony hatással van az árstabilitásra.
A stagnálás vagy ahhoz közeli állapot miatt a befektetők további kamatcsökkentésre számítanak. Hallani azonban kétkedő hangokat, amelyek szerint kérdéses, hogy egy újabb, negyedpontos kamatcsökkentéssel lehet-e változtatni a folyamatokon.