Egyre jobb a júniusi folyó mérleg

Visszatekintés A múlt hét elején unalmas napokra számíthattak a magyar gazdaság eseményei iránt érdeklődők, végül mégis voltak visszhangot kiváltó hírek. A piaci szereplők kedden már a harmadik folyó fizetési mérlegegyenleget láthatták. Az első nyers becslés még nyomdahiba folytán került bele a Magyar Nemzeti Bank(MNB) Inflációs jelentés című kiadványába. Mivel ez az adat a pesszimistább forgatókönyv megvalósulását ígérte, minden szakértő örült, hogy az előzetes adat végül inkább a piaci várakozásokkal volt konzisztens. A végleges adatok általában csak minimálisan szoktak eltérni az előzetes számoktól. Éppen ezért nagy meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy a szokásosnál több hibás jelentés érkezett az MNB-be, ezért jelentős módosításokra szorultak a két héttel korábbi információk (VG, augusztus 22. ).A folyó mérleg hiánya végül 110 millió euróval kedvezőbb lett az előzetesnél, és egy kifejezetten jónak mondható 341 milliós deficittel zárt. A korrekció ráadásul két "fontos" sort érintett. Az áru- és szolgáltatásexport magasabb számai arról árulkodnak, hogy egyelőre csak igen lassan csökken a külkereskedelmi aktivitás, ráadásul az első fél évben egyáltalán nem beszélhetünk a külső egyensúly romlásáról. Az évkezdettől halmozott folyó hiány még a tavalyi időarányos szintet is alulmúlja.
Szintén kedden, a monetáris tanács ülése után került nyilvánosságra, hogy októbertől megszűnik a csúszó leértékelés. A döntés szimbolikus jelentőségű, hiszen a májusi sávszélesítés óta olyan napi ingadozások lehetségesek a forint árfolyamában, amely mellett a csúszó leértékelés havi mértéke is elhanyagolható. Annak, hogy májusban nem szűnt meg a leértékelés, mindössze annyi árfolyam-politikai jelentősége van, hogy így egy százalékkal lejjebb kerül majd a tavasz végi szinthez képest a sávközép.
Az Egyesült Államokban a Fed 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat, ezzel reagálva arra, hogy továbbra sem látszanak a gazdaság élénkülésének jelei. Az első fél év kamatcsökkentésének mértéke már 3 százalékpont. Németországban a második negyedévben stagnáló gazdaság növeli tovább a recessziós félelmeket. Reményre adhat okot, hogy a júniusban negatív rekordot elérő Ifo-index nagyot emelkedett júliusra.
Kamatcsökkentési láz a világban
Előrejelzés A múlt heti Egyesült Államok-beli kamatcsökkentést minden bizonnyal újabbak követnek majd a világgazdaságban. A számunkra kevésbé érdekes a magyar gazdasághoz kevés szállal kapcsolódó Kanada kamatdöntése, amelyre holnap kerül sor. Ugyancsak kedden jelenteti meg az Európai Központi Bank a júliusi pénzkínálati számait (úgynevezett M3 aggregátumot), amely minden bizonnyal befolyásolni fogja az eurózóna monetáris hatóságát a csütörtökön meghozandó kamatdöntésében. Elemzők az inflációs nyomás csökkenése után biztosra veszik a csökkentést.
A magyar gazdaságról alkotott képet a jövő héten megjelenő második negyedéves GDP-növekedési szám előtt leginkább a ma nyilvánosságra kerülő kiskereskedelmi forgalom adatai árnyalják majd. A lakossági fogyasztásról ugyanis más információ nemigen áll rendelkezésre, így jobb híján ebből lehet következtetéseket levonni, hogy milyen gyorsan bővül a háztartások kereslete.
Kedden a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok látnak napvilágot. A munkanélküliségi ráta az utóbbi hónapokban sorra rekordokat döntögetett, és most már tisztán 6 százalék alatti havi értékeket jelez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Valószínűleg most sem lesz ez másként, sőt a mutató szezonális alakulását figyelembe véve könnyen elképzelhető további csökkenés is.
Pénteken az ipari termelői árak alakulásáról számol be a KSH. A forint erősödésének következtében az exportértékesítés árindexe minden bizonnyal igen jó lesz, a hazai inflációs nyomás enyhülését azonban a belföldi értékesítések kedvező alalulása jelezné. Elemzők szerint ezen a területen is csökkenésre számíthatunk.