A Der Standard tudomása szerint a néppárti Martin Bartenstein gazdasági és Ernst Strasser belügyminiszter, illetve a szabadságpárti Peter Westenthaler frakcióvezető és Helene Partik-Pablé biztonságpolitikai szóvivő alkuja nyomán jövőre a következő keretszámok körvonalazódnak:
* családegyesítés -- a jelenlegi 5490 engedély "jelentősen" csökken annak ellenére is, hogy 11 500 kérelem még elbírálás alatt áll;
* hiányszakmák -- a szakképzetteknek ("kulcsfontosságú munkaerő") marad az idei 1613-as keret;
* szakképzetlen munkaerőt egyáltalán nem fogadnak, törlik az "egyéb munkavállaló" rubrikát, amely az idén 815 engedélyt tartalmaz.
Azt, hogy ki minősül "kulcsfontosságú munkaerőnek", külön kritériumkatalógus alapján határozzák meg. A szakképzettséget bizonyítani kell; számukra a minimálbér havi bruttó 25 ezer schilling. Tartózkodási és munkavállalási engedélyt csak a regionális munkaerőpiac szükségletei alapján lehet kiadni.
Bécs város integrációs ügyekért felelős tanácsnoka, a szocialista Renate Brauner kifogásolta, hogy a kormány a tartományok megkérdezése nélkül döntött. Máris jelezte, hogy a főváros magasabb "különkvótákra" tart igényt: összesen 3250 bevándorlót fogadnának; a családegyesítési keretszámot ő ezerrel megemelné, s a város jövőre minimum 900 információtechnológusra tart igényt.
Christoph Leitl, a gazdasági kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy időben korlátozni kellene a külföldiek munkavállalási engedélyeit, nehogy az idővel kiképzendő hazai szakemberek aztán ne találjanak munkát.