Júniusban a termelői árak színvonala 18,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Májusban még 27,8 százalékos árindexet közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), tehát jelentősen mérséklődött a drágulás üteme. A csökkenés elsősorban a növénytermesztési és kertészeti termékeknek köszönhető, különösen a burgonya és az egyéb zöldségfélék ára esett vissza -- még a szezonálisan indokoltnál is jelentősebb mértékben. A másik nagy termékcsoportnál, az élő állatok és állati termékek esetében az árdinamika csak kisebb ütemben mérséklődött.
Az élelmiszerárakra 2000 nyara óta irányul a megszokottnál is nagyobb figyelem, ekkor kezdődött el ugyanis az az intenzív áremelkedés, amely -- elemzők szerint -- most a vége felé közelít. Az utóbbi két év adatai arra utalnak, hogy a felvásárlási árakban bekövetkezett változások egy hónap alatt beépülnek a feldolgozatlan élelmiszerek áraiba -- mondja Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő munkatársa. Újabb 1-3 hónap szükséges ahhoz, hogy a feldolgozott termékek áraiban is érvényesüljön a termelői hatás, majd még 6-7 hónap telik el, amíg a vendéglátásban és egyéb, élelmiszer jellegű szolgáltatásban is tetten érhető a változás.
Vannak ennél összetettebb folyamatok is, melyek még hosszabb idő alatt fejtik ki hatásukat. Az idei jó búza- és kukoricatermés egyelőre még csak a vetőmagok olcsóbbá válásában érzékelhető, de hamarosan a takarmányárak csökkenése is bekövetkezik. A sertés- és csirkehús előállítási költségeinek tetemes hányada (50, illetve 60 százaléka) a takarmányhoz kötődik. Éppen ezért a készletek leapadása után, körülbelül jövő év második felében a nyershús-árak dezinflációjához a mostani jó termés teremt majd jó alapot.
Az átgyűrűződés kedvező hatásaira még várni kell, de már a júliusi fogyasztói árindexben is erőteljes lesz a csökkenés -- mondja Nagy, aki arra számít, hogy a júniusi 10,5 százalékról 9,2 százalékra mérséklődik az infláció. (A hivatalos KSH-adat jövő hét kedden jelenik meg.) Az egyik legfontosabb ok éppen az élelmiszerárak alakulása. A tavaly júliusi árrobbanás után ugyanis az idén nyár közepén havi alapon számítva feltehetően ármérséklődés volt. Ehhez járult még hozzá a benzinárcsökkenés és a palackos gáz esetében megfigyelhető bázishatás -- teszi hozzá az elemző. (Érdekesség, hogy az előrejelzők tábora erősen megosztott. A piaci elemzők többsége 9,5 százalék alatti inflációt vár, míg a nagy kutatóintézetek nem látnak esélyt egy számjegyű árindexre.)