A központi költségvetés idei kiadásait 170,6 milliárd forinttal, a társadalombiztosítás kasszáját pedig 114 milliárddal javasolja megtoldani a kormány a 2000-es zárszámadási törvény beterjesztésével -- mondta el Tállay András politikai államtitkár tegnap. Ahogyan azt korábban megírtuk, a többletbevételeket a büdzsé hiányának megtartása mellett el is költené a kormány.
Részletes adatokkal csak a kiadási oldalról tudott beszámolni az államtitkár, mint mondta, a bevételi előirányzatok megemeléséről pontos számok csak később készülnek. A központi költségvetés eddig 36,7 milliárdos általános tartalékát további 47,4 milliárd forinttal bővítik. Tállay elzárkózott annak kifejtésétől, hogy pontosan mire szánják ezt a keretet. Mint mondta, erre csak az előirányzat megemelésének országgyűlési jóváhagyását követően tud beszámolni.
A köztisztviselői törvény bérfejlesztésére és egyéb törvényi kötelezettségek végrehajtására további 33 milliárd forintot fordítanak. Külön 14 milliárdot szánnak azon köztisztviselők bérének emelésére, akik korábban csak a 8,6 százalékos bérfejlesztésben részesültek. Ugyancsak emelik az ÁPV Rt. számára félretett tartalékot, 44,1 milliárd forinttal. Mivel a fenti tételek a Miniszterelnökség fejezetben találhatók, annak 153,8 milliárdos főösszege majdnem duplájára, 291,8 milliárd forintra emelkedik.
A Gazdasági Minisztérium további 25 milliárd forinttal növelheti a Széchenyi-terv pályázataival szétosztható keretét. A Pénzügyminisztérium fejezete 6,8 milliárddal gyarapodik.
A júliusi nyugdíjemelés fedezetére 56,5 milliárd forinttal egészül ki a nyugdíjalap bevételi és kiadási főösszege is. Az egészségbiztosítási alap kasszáját hasonló nagyságrendben, 57,5 milliárd forinttal korrigálják, úgy, hogy a kiadási oldalon a gyógyszerkassza 35 milliárd, a gyógyászati segédeszközök előirányzata 1,5 milliárd, a gyógyító-megelőző ellátások pedig 10,6 milliárd forinttal szentesítenek magasabb kiadást. A tb-alapok többletkiadását nagyrészt saját pluszbevételeik fedezik majd, a központi költségvetésből összesen 18,4 milliárd forintnyi támogatás érkezik.
A zárszámadási törvénytervezetből az is kiderült, hogy nem sikerült teljes egészében felhasználni a tavalyi büdzséből letéti számlán kimenekített mintegy 94 milliárd forintot. A tervezet jelen formája szerint 25 milliárd maradt meg, ezt is az idei költségvetés bevételi többletéhez számolja a kormány -- mondta el Tállay András, újságírói kérdésre válaszolva.
Az államtitkár elismerte, hogy az infláció alulbecslése, a jövedelemkiáramlás tervezettnél magasabb volta okolható a költségvetés többletbevételeinek keletkezésében, de emellett szerepet játszott az adó- és járulékbeszedési hatékonyság javulása is -- tette hozzá.
A kormány döntött egyes pénzügyi tárgyú törvények módosító javaslatáról is. Mint arról korábban már beszámoltunk, a kormány szándéka szerint változik a személyi jövedelemadóról szóló törvény: 2002 januárjától a nyugdíj mellett a dolgozók adóalapjába nem kellene beszámítani a kapott nyugdíjat. Tovább módosulhatnak a lakásvásárláshoz kapcsolódó adókedvezmények. Januártól az éves törlesztőrészlet 40 százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint írható le az adóalapból, szemben a korábbi 20 százalékkal, illetve maximum 35 ezer forintos kedvezménnyel. A jövőben a természetben juttatott iskolakezdési támogatás gyermekenként 10 ezer forintig nem minősül a szülő számára bevételnek. A családi mezőgazdasági vállalkozások tagjai -- ha mezőgazdasági őstermelők -- évi hatmillió forint árbevételig választhatnak átalányadózást a kormány szándéka szerint.