A szakértők hamarosan véglegesítik az ősztől hatályos, több mint 600-féle patikaszert tartalmazó közgyógyellátási listát -- tudta meg a Világgazdaság. A lista a jelenlegihez képest nem szűkül. A változtatásra a gyógyszerválaszték 1997 óta történt növekedése miatt van szükség -- tájékoztatott korábban a szaktárca illetékese.
A patikai forgalomban egyébként jelenleg 10 500-féle gyógyszer és tápszer kapható, azok közül 3800 árához nyújt támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. És ugyan csak mintegy 600 orvosság lesz a közgyógylistán, ám emellett a közgyógyellátottaknak -- egészségügyi indokok miatt -- a tb által 90 és 100 százalékkal támogatott orvosságok is alanyi jogon járnak. A listán marad például az Algopyrin, az Andaxin, a Cavinton, többféle kiszerelésű Diclofenac-ratiopharm gél, a Fenistil-félék, a glicerinkúp, a Minipress érrendszeri orvosságok, a Nitromint szerek. Megtalálható rajta az A-, B-, D-, E-vitamin család és például a Voltaren Ophtha szemcsepp.
Úgy tudjuk, hogy a készülő listára -- az orvosszakmai véleményeket figyelembe véve -- betegségcsoportonként általában kétféle orvosság kerül föl, de egyes betegségek terápiájára 3-4 készítmény közül választhatnak az orvosok. És a közgyógyellátottakra is érvényes a méltányossági elv: betegségük kezelésére -- egyedi kérelem alapján -- valamennyi, tb által támogatott orvossághoz hozzájuthatnak. A közgyógylistán azok a referenciakészítmények lesznek, amelyek az adott betegségcsoport terápiájára alkalmas medicinák közül a legolcsóbbak, a forgalmazóik pedig garantálják a folyamatos ellátást.
Jelenleg 536 753 a kiadott közgyógyigazolvány, ami a múlt évinél közel 24 ezerrel több. Tavaly az OEP 21,7 milliárd forinttal támogatta a közgyógyellátottak gyógyszereinek árát, ez év májusáig 9,6 milliárdot költött e célra. A betegek térítési díját a központi költségvetés állja, ezért a rászorulók ingyen jutnak a szükséges medicinákhoz.