A Bundesbank megállapításai nyomán egyértelművé vált, hogy a növekedésnek a tengerentúlon jelentkező lassulása nem marad hatástalan az európai konjunktúrára. Német kutatóintézeti elemzések már egy ideje figyelmeztetnek a fellendülés hajtóerőinek kifulladására, az utóbbi hetekben pedig a kormány tagjai is egyre alacsonyabb növekedési prognózisokkal állnak elő. A munkanélküliség korábbi, fokozatos csökkenése megállt, sőt ismét növekedésnek indult, komoly fejtörést okozva a foglalkoztatási viszonyok lényeges javítását ígérő szociáldemokrata kormánynak.
Lehűlt a konjunktúra, a növekedés elégtelen, elveszítette dinamizmusát -- ismerte el Hans Eichel pénzügyminiszter. A német gépipari ágazati szövetség egyik vezetője ennél határozottabban fogalmaz: szerinte a gazdaság sokkal gyorsabban csúszik lefelé a lejtőn, mint azt korábban hitték.

Az április--júniusi időszak GDP-je nem mutat növekedést az idei első három hónapban kimutatotthoz képest -- állítják a Bundesbank közgazdászai szezonális és naptári hatásoktól megtisztított adatokra támaszkodva. Jelentésük szerint az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva is csak 1 százalék körüli -- naptári hatások nélküli -- többlet jelentkezett, szemben a január--márciusi időszak éves szinten számított 2 százalékával. A jelentést értékelve a Reuters megállapítja, hogy a Bundesbank adatai általában megfelelnek a szövetségi statisztikai hivatal negyedéves GDP-összesítésének, amelyet augusztus 23-án tesznek közzé.
A kilátásokat elemezve az intézmény megállapítja: a növekedés lassulása, a romló munkaerőpiac, illetve az ipari termelés megtorpanása sem jelenti egy tartós recesszió vagy stagnálás kezdetét. Igazi recesszióról akkor lehet beszélni -- hangoztatják a szerzők --, ha a gazdaság széles fronton és huzamosabb ideig gyengül. Jelenleg azonban a gazdaság nincs lefelé menő spirálban, és önmagukat erősítő kedvezőtlen hatásokat sem lehet tapasztalni -- sorolják a "vigaszokat" a jegybank közgazdászai.
A kedvezőtlen tényezőket számba véve a jelentés szerzői megállapítják: az év eleje óta csökkent a német exporttermékek iránti kereslet. A külpiaci kilátások szempontjából meglehetősen lehangoló, hogy az amerikai gazdaságban nem várható gyors kedvező fordulat. Szerencsés körülmény viszont, hogy a csökkenő infláció önmagában is szilárd bázist tud teremteni a fellendüléshez. Ezt a hatást tovább erősítheti a korábban foganatosított adócsökkentés, a háztartási jövedelmeknek a második negyedévben tapasztalt növekedése, illetve a fogyasztásnak a körülmények ellenére megfigyelt élénkülése. A vállalatokat azonban mindez rövid távon aligha vigasztalja: az ipari rendelésállomány ötödik hónapja zsugorodik, az üzleti bizalmi index pedig öt hónapja nem tapasztalt mélyponton van -- írja a Bloomberg.