Az elmúlt egy év alatt átlagosan mintegy 30 százalékkal nőtt a kenyér ára, kilója átlagosan valamivel meghaladta a 160 forintot. Ez érzékenyen érintette a fogyasztókat, ezért egy újabb áremelés további feszültséget okozna. A kenyérellátásban -- alapanyag-termelésben és -feldolgozásban -- érintettek egybehangzóan megerősítették, hogy az idén már nem szándékoznak árat emelni. Legföljebb akkor, ha bármelyik szféra költségei drasztikusan növekszenek.
Az idei mintegy 5 millió tonnás búzatermés mennyiség és minőség tekintetében is kedvezően alakult, bár a sütőipari szakemberek szerint a termésnek csupán 35-40 százaléka sütőipari értékű -- hangzott el a tájékoztatón. Ez a mennyiség egy évre képes fedezni a hazai szükségleteket.
Csodó Tibor, a Cerbona Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az aratás alatt derült ki, hogy malmi, illetve sütőipari minőségű búzából a vártnál kevesebb termett, ezért az ára fölfelé indult, a feldolgozók egyre többet voltak kénytelenek fizetni érte. Ezért a lisztek jelentős része várhatóan nem lehet olcsóbb a tavalyinál.
Hasonlóan vélekedett Simon György, Szabolcs Gabona Rt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint senkit sem téveszthet meg az, hogy az elmúlt időszakban valamelyest csökkent a lisztár, de ez inkább az addig raktáron lévő készletek új termés előtti akciós eladásának volt köszönhető. A lisztár részben már visszaállt a tavalyi szintre és az év végéig legföljebb akkor növekszik, ha az energia vagy más költség tetemesen megnő. A búza tonnánkénti ára jelenleg 14--27 ezer forint.
Marton István, a Magyar Pékek Ipartestületének elnöke elmondta: a gázár 12 százalékos emelése, valamint az év végéig minden üzem számára kötelező minősébiztosítási rendszer bevezetésének költségei 5-6 százalékos kenyérárnövelést indokolt volna. Erről lemondtak, és a mostanra kialakult 45-50 forintos kilónkénti lisztár elfogadható számukra. Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója elmondta, hogy búza malmi minősége nem minden esetben felel meg a sütőiparnak.