A 0,1 százalékos kibocsátáscsökkenés nem csak az első negyedév 0,8 százalékos növekedésétől, hanem a legtöbb elemző várakozásától is jócskán elmarad. Éves szinten a január--márciusi 2,5-ről 2 százalékra lassult a GDP-növekedés üteme április és június között -- idézi az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) most közzétett előzetes adatait az MTI. A végleges számokat szeptember 20-án teszik közzé.
Az ipari termelés júniusban a várt 0,9 helyett csupán 0,6 százalékkal bővült, és a 16 ágazatból 14 egyenesen a kibocsátás csökkenését jelentette -- magyarázza a gyenge negyedéves eredményt a Financial Times. Mindez a Bloomberg szerint elsősorban a fontos exportpiacnak számító Egyesült Államok gazdaságának gyengélkedését, az onnan érkező megrendelések szűkülését tükrözi. Romló teljesítményt nyújtott az ipar mellett az olasz mezőgazdaság is.
A Silvio Berlusconi kormányfő által beharangozott, összesen 32 milliárd dollár értékű adócsökkentések tehát a jelek szerint nem voltak elégségesek ahhoz, hogy lendületbe hozzák a romló nemzetközi feltételekkel szembekerülő olasz gazdaságot. A Reuters által idézett elemzők immár "teljesen elérhetetlennek" nevezik a kabinet 2,4 százalékos éves növekedési előirányzatát, az ISTAT pedig azzal számol, hogy a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén mindössze 1,7 százalék lesz ez az érték.