Budapest az egyetlen olyan helyhatóság Magyarországon, ahol kétszintű önkormányzati szisztéma működik. A központi költségvetés a kötelező feladatok ellátásához egyben utalja a forrásokat. Ezeken, illetve a Budapesten befolyt iparűzési és idegenforgalmi adón osztoznia kell a fővárosnak és a kerületeknek. A döntéshez 1994 előtt a városrészek többségének egyetértése kellett. A Horn-kormány idején ezt megváltoztatták, s azóta a városrészeknek csak véleményezési joga van, a végső szót a fővárosi közgyűlés mondja ki.
A forrásmegosztási javaslat az idei elveknek megfelelően készült el, s ezt kompromisszumos megoldásként elfogadhatónak tartjuk -- mondta a Világgazdaságnak Gy. Németh Erzsébet. (A tervezet a szabad demokrata főpolgármester-helyettes, a pénzügyekért felelős Atkári János irányításával készült.) A fővárosi MSZP-frakció vezetője kifejtette: Budapesttől az elmúlt három évben jelentős forrásokat vont el a kormányzat, s ez a kerületeket ugyanúgy érinti, mint a fővárost. A 24 önkormányzat a deficiten is kénytelen osztozni. A városházán azonban folytatódik a forrásmegosztás reformjának előkészítése. A tervek szerint 2003-tól már ennek alapján osztoznának a budapesti önkormányzatok a közösen járó pénzeken. Természetesen az alapvető az, hogy a kormányváltás után a központi költségvetés biztosítsa a helyhatóságok működéséhez szükséges forrásokat -- mutatott rá a frakcióvezető.
A Budapesti Külső Kerületek Szövetsége nem tartja elfogadhatónak a javaslatot -- tájékoztatta lapunkat Mester László, a szervezet soros elnöke. A XVIII. kerület szocialista polgármestere elmondta: kifogásolják, hogy ismét nem kerül sor a forrásmegosztás reformjára, pedig erre már 1999-ben komoly ígéretet kaptak a fővárostól. A jövő évi megosztásnál az ideihez hasonlóan hibás a számítási alap, ami súlyos aránytalanságokhoz vezet. A fejlesztési szükségleteken belül hangsúlyosabban vették figyelembe a városrehabilitáció költségeit az infrastruktúra hiányosságaihoz képest, így ismét a belső kerületek jártak jobban.
A XII. kerület fideszes polgármestere, Mitnyan György el sem ment a főpolgármester által összehívott polgármesteri egyeztető értekezletre. Szerinte ugyanis néhány nappal a fővárosi döntés előtt nem érdemi tárgyalásra hívták össze a kerületek vezetőit. A XXI. kerületi önkormányzat tegnapi ülésén döntött arról, hogy nem ért egyet a forrásmegosztási javaslattal. Tóth Mihály, a városrész polgármestere kifejtette: a hiányt nem lehet igazságosan elosztani, de elfogadhatóbbnak tartanák, ha a 2000. évi számítási alapokat venné figyelembe a főváros, amíg a forrásmegosztási reform keretében a működéshez és a fejlesztésekhez szükséges, illetve rendelkezésre álló források teljes körét fel nem mérik.