A vártnál is nagyobb mértékben esett vissza az európai monetáris unió (EMU) összesített ipari termelése júliusban. Az ipari kibocsátás az előző év júliusához képes 1,4, 2001 májusához képest pedig 1,1 százalékkal csökkent. Éves szinten ilyen mértékű lassulásra 1996 óta nem volt példa.
A tartós fogyasztási cikkek termelése 2,2, a tőkejavaké pedig 1,3 százalékkal csökkent. Ezzel együtt az év hét hónapjában (júliusig) ötben mérséklődött az ipari termelés. Ráadásul ezekben az adatokban az amerikai terrortámadások hatásait még nem lehet érezni. Az EMU gazdasága az idei második negyedévben már csak 0,1 százalékkal bővült, és a vállalatvezetők visszajelzései alapján a fogyasztás és az utazásra fordított kiadások összege meredeken csökkent az amerikai események óta.
Az elemzőket is meglepte az adat, hiszen a konszenzusos várakozás 0,5 százalékos csökkenés volt éves szinten. Az európai termelővállalatok pedig egyre sötétebben látják a helyzetet. Szakértők szerint ismét az Európai Központi Banknak (ECB) kell majd további monetáris lazítással a növekedést ösztönöznie.
Erre, úgy tűnik, meg is lesz a lehetősége az ECB-nek. Hat német tartományban is csökkent az infláció növekedési üteme szeptemberben. A fogyasztói árindex lassulása mozgásteret enged a közös központi pénzintézetnek, amely így komolyabb inflációs veszély nélkül hajthat végre kamatcsökkentést. Erre meg is van minden esély, hiszen most úgy tűnik, hogy a közeljövőben egyre gyengébb makroadatokra számíthat a piac -- mondta Nigel Anderson, a Royal Bank of Scotland közgazdásza.
Az uniós gazdaság magára találása magyar szempontból is fontos lenne. A világkereskedelem bővülése jóval alatta marad a várakozásoknak, ez pedig nem tesz jót Magyarországnak. Különösen a német külkereskedelem fejlődésének lassulása aggasztó, hiszen a teljes kivitel 36 százaléka oda irányul. A német gazdaság idei gyengélkedése egyébként már az eddigi teljesítményen is meglátszik, hiszen a Magyarországról származó import mindössze 4,8 százalékkal bővült.
Az elemzők gyakorlatilag már teljesen elvetették azt a korábbi forgatókönyvet, hogy az év utolsó negyedében a világ- és vele a magyar gazdaság gyorsulni kezd. A legoptimistábbak 2002 közepére várják a fellendülés első jeleit. Amennyiben ez valóban bekövetkezne, jövőre nem lassulna tovább a gazdaság.