Budapest nem kívánja újratárgyalni a CEFTA keretében kötött agrárkereskedelmi megállapodásokat -- közölte lapunkkal Balás Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára annak kapcsán, hogy Bukarest a napokban jelezte: a CEFTA októberi agrárminiszteri találkozóján fel kívánja vetni egyes agrárkereskedelmi kedvezmények újratárgyalását. Magyarország szerint minden ilyen lépés megbontaná az adott egyensúlyt -- mondta Balás, példaként hozva fel, hogy számunkra egyebek között a román kohászati termékek okoznak problémákat. Ennek dacára Budapest elveti a román javaslatot, már csak azért is, mert az visszalépés lenne a jelenlegi helyzethez képest.
A bukaresti indítvány egyébként megosztotta a tagokat: a lengyel álláspont ugyan hasonlít a románhoz, de a csehek és a szlovákok -- hozzánk hasonlóan -- elvetik azt, s Szlovénia és Bulgária is jelezte: inkább az előbbi három ország egymás közötti, az agrárkereskedelmi akadályok lebontását tartalmazó megállapodást választja, mintsem a visszalépést.
A fórum sem megfelelő a kérdés eldöntésére, fűzte hozzá Balás. Ugyan az agrárminiszteri találkozó fontos eleme a CEFTA-együttműködésnek, ám ez a fórum nem hivatott dönteni kereskedelmi ügyekben. Miután ugyanis a kereskedelmi folyamatok oszthatatlanok, ezért annak felelősei a tagországok külgazdasági miniszterei.