Nyolc hónap alatt alig valamivel több mint a fele fogyott el a Pénzügyminisztérium (PM) kezelésében lévő lakáscélú előirányzatnak. Az idén összesen 58,6 milliárd forint áll a tárca rendelkezésére, amelyből augusztus végéig 32,4 milliárdot költöttek el. Bár az időarányos felhasználás kevésnek tűnik, a PM szerint elfogy a teljes keret. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a második fél évben 60-70 százalékkal több támogatást kell kifizetni, mint az esztendő első hat hónapjában. Tavaly például, míg az első fél évben 18 milliárd forint fogyott a keretből, a másodikban már 31 milliárdot folyósított a tárca.
Az eddig elköltött 32,4 milliárdnak csaknem tíz százalékát lakáshitelek kamattámogatásaira fizette ki az állam. Az új lakás vásárlásához és építéséhez felvehető kedvezményes kölcsön kamatkiegészítése augusztus végéig mintegy hárommilliárd forint kiadást jelentett a tárcának. Az igénybevétel már 22 százalékkal meghaladta az erre a célra elkülönített éves keretet (2,4 milliárd forintot). Nem úgy a másik kedvezményes lakáshitelfajtánál, ahol az állam a jelzáloglevelekhez nyújt kamattámogatást. Az erre szánt 1,2 milliárdos előirányzatnak nyolc hónap alatt mindössze a 23 százalékát (276 milliót) folyósította az állam. A pénzügyi tárcánál azt várják, hogy ezt a keretet is kimerítik az év végére, mivel a kormány augusztustól 4,5-ről 6 százalékpontra emelte a támogatás mértékét. Így a költségvetés kötelezettségvállalása megnőtt. Másrészt várható, hogy a nagyobb kedvezmény hatására többen választják majd ezt a hitelfajtát.
Augusztus végéig ugyanis ebből a forrásoldali támogatott hitelből hétmilliárd forintnyit igényeltek a lakásvásárlók, szemben a kiegészítő kamattámogatásos kölcsönnel, amelyből nyolc hónap alatt 41,3 milliárd forintot folyósítottak a bankok.