Módosultak az ingatlan-végrehajtásra vonatkozó passzusok. Fő szabályként az ingatlant beköltözhetően kell -- és csak kivételesen lehet lakottan -- értékesíteni. Méltányosabb elbánást nyújt a szabályozás az otthonától megválni kényszerülő adósnak a felkészülési idő biztosításával, és a hitelezői érdekeket is védi a kikiáltási ár csökkentett mértékű leszállíthatóságával. Ha a lakóingatlanért ajánlott vételár nem éri el a kikiáltási árat, azt a becsérték 70 százalékáig lehet leszállítani, majd csak újabb, sikertelen árverés esetén a feléig. A törvény az árverés mellett bevezeti a nyilvános pályázattal történő értékesítést.
A gépjárművekre vezetett végrehajtás során a végrehajtó a forgalmi engedélyt, valamint a törzskönyvet is lefoglalja, és megküldi a nyilvántartó hatóságnak. Engedély és törzskönyv híján -- ha lefoglalásuk meghiúsult -- a foglalási jegyzőkönyv is elegendő ahhoz, hogy a rendőrség kivonja az autót a forgalomból. A gépjármű egyébként a nyilvántartásban szereplő adatok alapján is lefoglalható, ha az adós tulajdonosként szerepel a regisztrációban.
Mint azt a Világgazdaság megírta: az egyik legjelentősebb változás, hogy az eddig széles körű sérthetetlenséget élvező takarékbetétek bármilyen tartozás kiegyenlítésére végrehajtás alá vonhatók. A gazdasági társaságok valamennyi számlaszáma szerepel majd a cégnyilvántartásban. Így ezentúl kevésbé lesz lehetőség különböző számlákra "eldugni" a pénzt.
Készül a végrehajtói díjazás módosítása. A Világgazdaság értesülései szerint a munkadíj ugyan változatlan marad, de az előleg kismértékű, illetve a behajtási jutalék jelentősebb emelése ösztönözheti a végrehajtót az eredményes munkára.