Kérem a párt vezetőit és tagságát, "hogy közöljék azon rokonaik, barátaik, ismerőseik nevét, címét és lehetőleg telefonszámát, akik feltételezésük szerint ajánlószelvényeiket a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt jelöltjeinek szeretnék adni" -- olvasható a múlt heti Kis Újságban közzétett felhívásban. Az elnöki körlevél szerint "ezen személyek jegyzékét dr. Keserű József fogja összegyűjteni és rendszerezni", egyben kéri, hogy az adatokat mielőbb küldjék el a székházba, levélben vagy faxon. A felhívásban a pártelnök egyébként kész tényként kezeli, hogy a választások első fordulója 2002. április 7-én lesz. Felhívja a figyelmet arra, hogy az FKGP-nek az ajánlószelvények gyűjtése Budapesten lesz a legnehezebb.
Több szempontból is aggályosnak tekinthető a felhívás -- vélik a Világgazdaság által megkérdezett szakértők. A személyes adatok -- név, lakcím -- továbbításához eleve törvényi vagy az érintettől származó felhatalmazására lenne szükség. Így az az egyszerű párttag, aki ismerőse hozzájárulása nélkül küldi el annak adatait, eleve törvénytelenül járhat el, ezek összegyűjtése és kezelése pedig szintén jogsértő. Halmai Gábor alkotmányjogász szerint a "sima" jogosulatlan adatkezelés vétsége mellett súlyosabb bűncselekmény, a különleges személyes adatokkal való visszaélés is felmerül a felhívás kapcsán. A politikai véleményre vagy pártállásra vonatkozó információ ugyanis különleges adatnak minősül, ezek továbbítását még szigorúbb kritériumokhoz köti az adatvédelmi jogszabály: különleges adat kezeléséhez -- törvényi felhatalmazás hiányában -- az érintett írásos hozzájárulása szükséges.
A kopogtatócédulák gyűjtése ma még nem is lehetséges, hiszen azok csak később jutnak el a választókhoz, ám a felhívás semmiképpen nem a választójogi szabályozás alapján ítélhető meg -- mondta lapunknak Jutasi György, az Országos Választási Bizottság alelnöke. Szerinte a felhívás alapján meghatározott célra a párt kezelne adatokat, ez pedig adatvédelmi jogszabályok alapján nem lehetséges.
Keserű József, az FKGP választási irodájának az adatkezeléssel megbízott tagja lapunknak elmondta: nem hiszi, hogy törvénytelenség lenne, ha egy ismerősének adatait -- mondjuk a vele folytatott viták alapján feltételezve, hogy kisgazdaérzelmű -- valaki elküldi. Hangsúlyozta: az adatokat a pártközpontban nem tárolják, azokat csak lakhely szerint rendszerezik, és eljuttatják az adott választókörzet képviselőjelöltjéhez. Eddig egyetlen közlés sem érkezett, de erre csak a későbbiekben számítanak, mikor a felhívás szélesebb körben elterjed. Mint mondta, a kopogtatócédulák gyűjtéséhez való segítségkérés ötlete alapvetően onnan jött, hogy "a fővárosban sok olyan, első generációs budapesti lakik, aki vidéken még kisgazda nevelésben részesült".
Senki nem fog semmilyen adatot kezelni, nem lesz nyilvántartás sem -- jelentette ki a szakértők véleményére reagálva Béres Béla, a párt alelnöke. Szerinte mindössze arról van szó, hogy azok, akik a pártra akarják adni ajánlási szelvényüket, már most jelentkezhetnek.