Magyarország ragaszkodni fog a CEFTA eddig elért eredményeinek megtartásához -- közölte Balás Péter, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. Hazánk nem járul hozzá a liberalizáció egyoldalú megbontásához. Ahhoz nevezetesen, hogy miközben azok az országok, amelyek például az iparcikkeknél jelentős (export)többletet érnek el Magyarországgal szemben, az agrártermékeknél megpróbálják az egyébként csökkenő lehetőségeket tovább szűkíteni.
Balás konkrétan megnevezte Lengyelországot, mely egyoldalúan és jogellenesen felmondta a két állam között már korábban aláírt jegyzőkönyvet. A magyar fél az idén egyetlen tonna kedvezményes vámtételű búzát sem tudott Lengyelországba szállítani, miközben a lengyel félnek 200 ezer tonnás mennyiségre automatikusan engedélyt kellett volna adnia. Ürügyként Varsó arra hivatkozott, hogy Magyarország túl nagy exporttámogatást alkalmaz egyes baromfitermékeknél, holott ezekből -- Balás szerint -- nem is exportáltak Lengyelországba. Ez a lengyel lépés a kereskedelmi feszültségek és viták visszatértét jelenti -- szögezte le Balás Péter.
Másrészt utalt Romániára, amely sertéshúsra és baromfitermékekre alkalmaz piacvédelmi intézkedéseket. Bukaresti illetékesek többször kilátásba helyezték ezek részleges enyhítését, ez eddig nem történt meg. Ugyanakkor az utóbbi hetekben olyan döntést hozott a román kormány, hogy a sertéshús esetében egyoldalúan, általában minden országgal szemben 20 százalékra csökkenti a vámokat. A baromfi tekintetében a román fél kitérő választ adott a védintézkedés megszüntetését illetően.
Balás Péter a múlt héten Moszkvában is tárgyalt az Oroszország által augusztusban bevezetett büntetővámok eltörléséről. A megbeszélések óvatos derűlátásra adnak alapot. Szerinte az orosz lépésben az is kifogásolható, hogy a kirótt büntetővámok 12 millió dollárnyi magyar exportot érintenek, míg a nitrogénműtrágyából az elmúlt két év átlagában 3,5 millió dollár értékű orosz import érkezett.
Balás azt is elmondta, az Oroszországba irányuló magyar kivitel tavaly 455 millió dollár volt, ez év első hét hónapjában 220 millió. Ezzel szemben az importunk e viszonylatból tavaly közel 2,6 milliárd dollárt tett ki, az idei első hét hónapban közel 1,4 milliárdot. A mérlegen tehát tetemes a magyar passzívum.